söndag 27 oktober 2013

Rosa helenae Hybrida


En av mina favoritrosor är just Hybridan. Den här finns i min gamla trädgård och hade precis börjat visa sitt rätta jag när vi flyttade.

Efter att ha stampat ett par år, satt den riktig fart. Det här fotot är från sista sommaren och när blomningen var över så sköt den i höjden och tog ett rejält grepp i lönnen som stod på andra sidan gärdesgården. Undrar hur stor den är i dag? 


torsdag 24 oktober 2013

Julros!



Min helt vanliga Helleborus niger har ett så fint grönt och friskt bladverk...

 
och gläntar man litet på bladverket, vad hittar jag väl där! Jo, fullt med knoppar som är på väg. Hoppas nu bara att vädrets makter är med mig.

måndag 21 oktober 2013

Höst i krukor



I höst är det litet sparsamt med krukor och lådor i min trädgård. Jag kände inte för några större färgexplosioner och mångfald utan mer lugn.




Hur ser det ut hemma hos dig?


fredag 18 oktober 2013

Höst- och vårfägring!

 
Ja, det är precis vad du får om du planterar ett Bergkörsbär. Jag önskar jag kunde plantera ett i min nya trädgård men det blir alldeles för stort. Den här står i min gamla trädgård och den kunde jag se från mitt köksfönster när den sprakade i färg på hösten...
 
 
och blommade med så vackert ljusrosa blommor på våren. Den var faktiskt också väldigt fin i sin mörkgröna sommardress.
 
Nu är det fredag igen och i helgen blir det till att göra det sista i trädgården.
 
Trevlig helg!


tisdag 15 oktober 2013

 
Nu har det redan gått en månad sen jag tog den första bilden till bloggen. Det blev ett foto av vår entré, ett sätt att hälsa er välkomna. Nu ser man att hösten har tagit ett kliv in i min trädgård. Nedan ser ni entrén som den såg ut i september. Kanske är det här en bild som kan få följa med i årstidsväxlingarna.
 


måndag 14 oktober 2013

 
Det här med att vänta med att köpa växter tills man är klar över hur man vill ha det i sin nya trädgård, går väl litet si så där. Något litet kan man väl ändå få köpa eller hur! Så var det med min japanska lönn - ett yttepyttelitet träd kom jag hem med förra året - Osakazuki. Kan bli ungefär 3 m i höjd och dit är det långt kvar för mitt ex. Tror den har stått litet för torrt den här sommaren då den ser litet medtagen ut och jag får se om den till slut får en annan placering. Tills dess njuter jag av den röda färgen.
 
Nu sparkar vi igång en ny vecka - säg Hej till måndagen och njut av hösten!


lördag 12 oktober 2013

Allium Christophii

 
I bland när vårlängtan blir för stor, brukar jag kika igenom gamla bilder av våren. I dag fastnade ögat litet längre på fotot av Allium Christophii som jag fångade när den precis började att slå ut. Den har nästan ett metalliskt skimmer över sig och bollarna blir riktigt stora och håller sig hyfsat länge. Vi får se om den hittar tillbaka till den nya trädgården.

fredag 11 oktober 2013

Min gamla trädgård!

 
Eftersom jag inte har kommit så långt med vår nuvarande trädgård så tänker jag då och då bjuda på bilder från min förra trädgård. En trädgård som är helt annorlunda än jag tänker mig att den nuvarande ska bli, som bara är drygt 700 kvm.
 
Den gamla trädgården var stor, över 4000 kvm och jag målade med stora penseldrag. Här ser du t ex delar av en rabatt som säkert var 30 m lång och sisådär 2 m bred där det var som smalast. För att beskriva den enkelt, så var det nog en gammaldags trädgård med mycket "mormorsblommor", anpassad till huset, en mangårdsbyggnad från mitten av 1800-talet.

onsdag 9 oktober 2013

Pioner!

 
Grannen kom häromveckan och sa att det står en pion i skogsdungen - "vill du ha den? Den har stått där i mörkret i flera år och aldrig blommat!". Nej, svarade jag ganska snabbt, ta den du! Jag är litet tråkig på det där sättet och vill oftast inte ha något jag själv inte har valt.
 
Sen gick det nog en vecka eller två och jag gick och tänkte på den där pionen. Inte kan den stå där i dunklet alldeles ensam, den måste grävas upp. Sagt och gjort, nu har den fått en tillfällig placering och kommer säkerligen att få flytta igen. Jag måste ju se blomningen innan jag bestämmer mig och det är ju först nästa år som min trädgård ska ta form. Så inga fler "fådda" växter, tack!


söndag 6 oktober 2013

Primula vulgaris

 
eller Jordviva i vardagsmun. Köpt som krukväxt när vårlängtan var som störst under förra året. Den har nu övervintrat i rabatten och blommat fantastiskt hela säsongen och fortfarande. Så idag var det dags för att dela den, av tre plantor blev det totalt tio. Egentligen inget märkvärdigt med denna alls men jag är så förtjust i färgen. Den är dovt cremerosa med skiftningar mot aprikos. 

fredag 4 oktober 2013

New York gardens!



 
Så här på fredagen tänkte jag inspirera med bilder från New York. Tänk vilka dolda gröna små trädgårdar man kan hitta i den stora staden, trädgårdar gjorda av Sawyer Berson. Fler foton hittar du på bloggen Desiretoinspire. Enjoy!
 






Trevlig helg!

tisdag 1 oktober 2013

Japansk järnek

 
Det här med buxbom och svamp är ju ingen hit i dessa tider. Nu har jag inte mer än två klot men jag skulle gärna vilja ha fler. Jag är rätt förtjust i klot och då helst i buxbom. Skulle gärna plocka in både häckar och klot i buxbom. Men så har vi ju denna svamp - så hur göra!

 
Jo, jag köpte på mig tre klot av japansk järnek förra året, för att testa hur den fungerar hos mig. Mina tre klot har klarat sig alldeles utmärkt och växer så det knakar och jag tycker de ser mest lurviga ut. Jag har nog fått klippa dem tre gånger denna säsong och ändå ser de ovårdade ut. Eftersom jag vet att många har blivit litet besvikna på den så undrar jag nu - har jag bara haft tur eller trivs den verkligen hos mig och vågar jag satsa på den. Här står den inklämd i en lavendelrabatt i full sol och relativt torrt.
 
Så hur gör jag - har du läsare tips och råd?