torsdag 25 juni 2015

Rabatt!

Den här rabatten gjordes i ordning 2013 och det planterades tre klotkörsbär och allehanda perenner. Sten sattes som en avdelare mellan gräset och rabatten. Jag visade utvecklingen av rabatten i fjol men tycker det är så roligt att se hur saker och ting förändras, därför visar jag den igen.

Förra sommaren tyckte jag att den behövde breddas och då fick mannen min ta upp all storgatsten som var mellan rabatt och gräs, lägga en gång och sätta tillbaka storgatstenen. Den här gången mellan själva gången och gräset. Jag planterade även lavendel som är tänkt att bilda häck så småningom. Rudbeckian flyttades och in kom gräs istället.

Det här är en dagsfärsk bild från arla morgon. Lavendeln börjar arta sig fint, trots den regniga vintern som gick. Nu ska här kompletteras med marktäckare och jag provar just nu silverarvet, tror den kan ljusa upp litet grann.

Titta också på hostan - jag skrev ju förra året att jag var tvungen att dela litet plantor. De två mindre plantorna var en stor förra hösten, nu något mindre men snart lika stora som de övriga. Lavendeln kommer snart att växa ihop till en häck, nästa år tror jag den har blivit riktigt tät.

Jag tror det blir riktigt bra och jag tror den ska få leva vidare i den här skruden ett tag till!

lördag 20 juni 2015

Plantering och det växer till sig!

Denna säsong tänker jag satsa på marktäckare i trädgården och har så smått börjat plantera silverarv i en av rabatterna. Funderar på hur många plantor jag behöver och om jag kommer att bli nöjd med den. Jag skulle helst av allt inte vilja att den blommar. Fast å andra sidan går den ju faktiskt att tukta - ja, vi får se.

I en annan liten rabatt har jag planterat kattfot. Vi får se hur den trivs! Den kommer att stå i full sol men fortsätter det här regniga vädret, ruttnar den väl bort. Fuktiga vintrar är ju heller inte bra och det har vi gott om här i söder.

 Jag har också passat på att plantera in litet stäppsalvia 'Caradonna' bland mina 'Ostfriesland', dels för att få litet mera höjd men också att skärpa upp färgen litet. 'Caradonnan' är litet skarpare i kulören och stjälkarna är vackert mörka.

Sen måste jag för egen del dokumentera hur silverpäronet tar sig under säsongen. Här är det precis nyplanterat i april och...

exakt två månader efter, så ser den ut så här. Tyvärr hårt angripen av larver. Det verkar vara riktigt gott om larver i år, många av träden runt vår tomt är hårt angripna. Hasseln och lönnen verkar ha drabbats hårdast men även min bokhäck är tydligen mums för små larvmagar.

Samtidigt med silverpäronet planterades även korstörnet, en lång pinne och grannarna har väl fällt en och annan lustig kommentar om utseendet men vänta ni bara,

om några år kommer den här fula ankungen bli en vacker svan, eller jag menar, ett ståtligt träd!

tisdag 16 juni 2015

Rabatt!


 
Kommer ni ihåg den här rabatten som jag påbörjade förra året i augusti? En smal remsa som utökades till en liten rabatt med växter som blivit över.



Jag grävde upp växter jag redan hade och flyttade dem hit. Det blev buxbom, pioner, strandiris, solhatt, diverse lök och prästkragar. Försökte skapa litet harmoni av överblivna växter och det är inte alltid det lättaste, framförallt när det är växter som inte ska få bli kvar, t ex pionerna.


Nu ser det ut så här. Ja, inte riktigt kanske! Bondpionerna är redan överblommade och prästkragarna blommar (tog bilden för en vecka sedan). Om du funderar över varför det ligger sten i rabatten så är det för att freda fröplantor av rosenskäran från fyrbenta varelsers rabattrace.
 
 Både pionerna och strandirisen har klarat flytten jättebra. Bondpionerna har blommat på med många blommor och likaså strandirisen. Luktpionerna kommer fint med jättemånga knoppar. Så det där med att det inte går att flytta på pioner och få dem att blomma nästa år, får man ta med en nypa salt. Hemligheten är att plantera om pionens rötter grunt, samma gäller för irisen.


 

Honungslöken blommar också på bra, de få lökar som jag lyckades hitta. För hur jag än letade efter dem i augusti, så hade jag svårt att hitta dem.

Ja, nu får den här rabatten finnas i trädgården tills den dagen kommer då jag kanske kan få ett orangeri på plats.

måndag 8 juni 2015

Allium 'Gladiator'!

 
 Kommer du ihåg att jag visade bild på allium 'Gladiator' i knopp!

Det har nu gått tre veckor och den blommar för fullt. En riktig rabatthöjare och fint blickfång!

 Det här är första gången jag har löken i min trädgård och jag funderade hur denna jättelök skulle ta sig ut. Den blir riktigt hög och mäter ca 150 cm. Jag trodde själva bollen skulle vara större men den är bara något större än 'Purple Sensation' (P S) fast mycket tätare. Bladen är också av modell större och kraftigare men jag tycker faktiskt att de har vissnat mycket fortare än P S.

Ett extra plus får den också för den otroligt stadiga stjälken. Trots att det blåst varje dag och många dagar med hårda vindar, så står den där så stolt. Älskas av bin och humlor och gillas av mig! 
Så till hösten köper jag fler lök av den.

söndag 7 juni 2015

Sommarblommor!

I år har jag valt en litet mer romantisk ådra i min lilla låda som välkomnar gästerna. Jag är ju annars inte så värst romantisk av mig men någonstans måste lite romantik få komma fram.

Dubbel flitig lisa, purpurfärgad ipomoea batata (sötpotatis)...

och purpursporre.

Om några veckor så är den nog riktigt fin, just nu ser det lite ynkligt ut och ni ser att jag t o m har rosa mot den röda husväggen, tycker faktiskt att det funkar. Tror dock att det finns en del av er som tycker det är fasligt fult!

fredag 5 juni 2015

Allium!


 Kirgislöken är vacker i kvällssolen! Jag måste komma ihåg att peta ner fler lökar till hösten. 

 Önskar dig en riktigt fin helg!
 

onsdag 3 juni 2015

Stora utekrukor!

När jag och mannen min besökte Gotland senast så hittade jag stora utekrukor i betong.

Jag har länge letat efter enkla raka krukor i betong som inte var dyra. Tanken är att jag ska ha dem stående utomhus året runt. Det får bli ett test och se om de klarar det.


Jag har placerat dem på trädäcket intill lilla rabatten med japansk järnek, lavendel och kirgislök. Det tog en stund och innan jag hade bestämt mig för vad som skulle planteras i dem. Det finns ju så mycket att välja på men att det skulle vara något som återkommer varje år och klarar stå i kruka året om var ett krav. Till slut föll valet på ett gräs...



Silverhavre, Helictotrichon sempervirens 'Saphirsprudel'. Än så länge är plantorna relativt små men innan säsongen är över har de nog vuxit till sig.

Den här vyn har jag från mitt köksfönster, rätt fint just nu tycker jag!