söndag 15 mars 2015

Vårstädning!

Min helg har helt gått i städningens tecken. Jag har tillbringat helgen utomhus och klippt ner alla torra perenner, räfsat, luckrat jorden, planterat och kånkat säckar med gödsel. För första gången i mitt liv har jag köpt kogödsel på påse. I min förra trädgård hade jag det förspänt med gödsel. Grannen, som var bonde, körde alltid upp ett lass till mig.

 Har också hunnit med att plantera de nyinköpta bollvivorna som blev så fina vid foten av schersminen.

Även litet nyinköpta penséer hamnade i krukor. Jag besökte en nyöppnad plantskola i fredags och där stod långa rader med penséer i olika färger och storlekar, till och med några små fint krusade hittade jag. Det svåra var faktiskt att begränsa sig.
Nu blir det till att vila kroppen litet. Som alltid på våren upptäcker jag muskler som helt legat i koma och som nu ger sig till känna - aj aj aj!

14 kommentarer:

 1. Ohh vad jag längtar till att få sätta igång jag med. Hoppas blåsten har torkat ur lite på kolonin så jag kan börja räfsa och klippa nu i veckan.
  Längtar till mina irisar kommer upp, såg små toppar i fredags då jag var där.Det var tur att det var isvindar i lördags på torget annars hade nog hela det följt med hem. Nu får du vårda din onda kropp och
  Ha en fin och skön början av veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Så flotte Iris! Jeg var på hagesenteret for å finne noen slike, men de hadde bare de mørkeblå som jeg har fra før. Deilig å få ryddet opp i bedene. Det har jeg også gjort i dag! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 3. Vilken helt makalöst läcker iris! Tänk om jag kunde ha sådana här. Jag tycker så mycket om blått, det är min favoritfärg alla kategorier. Ja, man glömmer lätt det där med var man sätter ner fötterna. Har jag märkt. Fast man nånstans borde veta att det möjligen skall komma upp något precis där man kliver så blir i alla fall jag så ivrig att jag glömmer bort mig.....Men man får väl säga att växterna är fantastiska på att hämta upp sig efter sådana där klavertramp.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Hjälp vad du har varit flitig! Och fint blir det minsann! Här har varit blåsigt i helgen så min utelängtan minskade en smula...
  Jag är så nyfiken på ditt nya träd, jag går också och funderar på träd, hmmm, men jag kan inte bestämma mig. Å ena sidan, å andra sidan, fundra, fundra, suck!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Vackert hos dig och på pricken exakt vad jag också gjort i helgen och gissa vem som nu också ligger i soffan med ömmande muskler... vi har till och med planterat samma färg på penséerna :)

  Största vårkramen från Cathrine

  SvaraRadera
 6. Oj, så flitig du är, men det är verkligen läge nu med vårstädningen i trädgården! Jag har också ägnat mej åt detta hela helgen, och gudarna ska veta att det känns i kroppen! Inga rörelser man gör varje dag direkt! :)

  Vilka ljuvliga penséer och de ljusblå vivan är ursöt! Vilken härlig Iris, just DEN blåa färgen! Jag tror minsann att du gillar blåa blommor! Det gör jag också!
  Ha en fortsatt skön söndagskväll!
  Kram
  LIsa

  SvaraRadera
 7. Det er så vakkert. Ser hva jeg har til gode. Gleder meg for nå er det ikke lenge til. Irisene og primulaene har tittet opp av jorda. Ventetida blir kortere og kortere. God natt! Anne

  SvaraRadera
 8. Efter en underbart solig vecka, så har vi faktiskt haft ganska molnigt i helgen. Men det hindrar ju inte att man är ute i trädgården...
  Nu är alla rabatter vårstädade men gödslingen har jag inte börjar med än. Du, som kan sånt - är det dags nu - jag har brukat göra det lite senare? Dessutom tycker jag, precis som i fjor, att det är svårt att få tag på kogödsel. Numera säljs det "naturgödsel", vilket innehåller en del hönsgödsel och luktar förfärligt! Använder du någon mer gödsel till rabatterna än kogödsel?
  Och, precis som du, nu känns det i kroppen att man jobbat i trädgården!
  Ha en fin ny vecka, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hasselfors kogödsel, om jag kommer ihåg rätt här på jobbet. Den är uppblandad med torv och är som fin jord, knappt ingen lukt. Jag använder den både som gödsel och jordförbättring. Om jag inte har det köper jag barkmull och blandar ner egen kompost. I övrigt gödslar jag inte så mycket och ja, nu är bra tid att lägga på kogödsel för oss här i söder.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Finns det någon bättre känsla än när man varit ute och jobbat i trädgården. Jag har också varit ute och klippt ner perenner. har också klippt ner prydnadsgräsen och flyttat på dem lite.

  Irisarna är förtjusande och bollvivorna likaså. Penséerna är ju så fina och visst är det svårt att välja. Med sådant är jag oerhört velig.

  Tack för tipset om Gardeners World.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 10. Åh de är så söta de där irisarna. Köpte sådana för längesen på "skolresa" i Danmark när jag gick floristutbildning.
  Tyvärr dyker de inte upp i trädgården längre och jag saknar de så.
  Kanske kan jag hitta de igen. Någon kallade de Fjärlilsiris. Vad de än kallas är de så vackra!
  Jag har inte varit lika flitig som dig men ljusblå penséer kom på plats igår i alla fall.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 11. Så söt den lilla vivan var!!!
  Gillar den blå färgen på penséerna.
  Ha d bra
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Ja, lilla Fanny ska ha sina valpar hos uppfödaren. Vi har henne på foder än så länge men förhoppningsvis ska hon bara ha denna kullen också. Eventuellt kan det bli en till. Så fort valparna är levererade kommer hon hem till oss igen. Jag har fäst mig så otroligt vid denna lilla vovve så jag tycker inte alls att det ska bli kul.

  Kram,
  maria

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja