onsdag 11 juni 2014

Solsidan och skuggsidan!

Strålande sol i söder eller skugga i norr kan ibland vara litet knepiga att plantera i. Jag har två platser i trädgården som har dessa lägen. 
I en hörna i trädgården växer en strutbräken och hit når solens strålar knappt alls. Hörnan vätter mot norr men strutbräken tillsammans med harsyran verkar trivas alldeles utmärkt där. Harsyran är så dekorativ när den blommar med sina vita skira blommor.

I en annan del av trädgården som ligger i sol hela dagen står ett litet litet äppelträd som de tidigare ägarna planterade. Vi grävde bort gräsmattan runt trädet och fyllde på med godsaker när vi flyttade hit. Problemet var bara att traktens alla katter tyckte att jorden var en utmärkt kattlåda - inte så kul!!

Eftersom den delen av trädgården inte i nuläget är prioriterad vad gäller planering och plantering var vi tvungna att hitta på något, framför allt bryta katternas beteende. Hade det funnits bar jord mellan plantorna hade de nämligen fortsatt att använda den som låda. Så mannen min stensatte helt enkelt under och planterade suckulenter...

och så får det bli ett tag framöver. Blir det för torrt och varmt stödvattnar jag trädet och suckulenterna verkar inte ha något emot det utan tvärtom ser det ut som båda gillar läget.

11 kommentarer:

 1. Så fint du har det med växter i ditt norrläge! Det kan nog vara knepigt annars!
  Bra lösning på kattlådeeländet! Det är verkligen inget kul när de använder ens land som låda! Det får jag erfara när grannens katt gärna gödslar mitt trädgårdsland när det ligger öppet! Katter kan man ju inte fostra liksom! :)
  Vilken värme vi har och så skönt det är, men jag trivs bäst i skuggan, precis som dina norrväxter!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Härligt med din fina sprutbräken bland stenarna. Du kan göra glass på harsyran om du känner för det, blir god tycker jag. Hörde att man inte skall ha växter med konkurrerande rötter runt ett äppelträd. det kan då sluta bära frukt då speciellt gräs. Tur att ni tog bort det då. Så vackert det blev med stenläggningen istället.
  Här finns alla slags djur som kryper och krälar på mina växter, orkar snart inte spruta på dom.
  Önskar dig en fin onsdag
  kram Meta

  SvaraRadera
 3. Fint på skuggsidan! Strutbräken gillar jag.
  Jag har satt gatsten under ett äppelträd men det var rätt länge sedan så nu har det vuxit upp både gräs och ogräs där. Dags att rensa!
  Snyggt med suckulenterna men hos oss är det nog för skuggigt.

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 4. Hei! Bregner er så flotte planter. Her blir den ekstra fin med den røde veggen som bakgrunn. Jeg har også begynt å plante takløk mellom steinene, men nå skal jeg jammen plante flere der hvor katten gjør fra seg.
  Ha det så godt! Anne

  SvaraRadera
 5. Både praktiskt och snyggt!
  Fukten stannar ju kvar i jorden under stenarna.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Det blev ju jättefint med stensättningen under äppelträdet! Det tycker jag absolut att ni ska behålla! Och suckulenter trivs väl i söderläge?
  Strutbräken har jag också på gränsen mot granne, i skugga. De har kommit av sig själv och numera är där tre stycken...
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 7. Fint under äppelträdet! Jag har en rabatt på norrsida som bara har sol en stund på morgonen, vet inte hur länge. Det skulle varit kvällssol också om det inte vore för tvåvåningsbyggnaden med garage och mannens kontor. Där har jag en pipranka sedan många år, har också någon näva som trivs någorlunda, en hosta på hörnet som får lite mer sol och sen är det lite sånt som kommit dit själv och det får vara så. Det är ett par lupiner och nu såg jag två spjänglar av jätterams som jag inte minns att jag satt dit?

  /Jenny

  SvaraRadera
 8. Strutbräken är en stor favorit här hemma också!
  Harsyra minns jag som barn, men hade alldeles glömt bort, tack för tipset en toppenfin kombination :=)

  // Iren (Västeråsgurkan ;=)

  SvaraRadera
 9. Tuffa lägen, men det har du ju löst utmärkt och vackert. Förutom taklök kan jag tipsa om den ursöta blå gräsliljan som växer och blommar under lika tuffa betingelser.
  Så sött med harsyra under strutbräken.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 10. Smart med ändrade planer för att slippa katterna.Vi har katter som vi älskar, men visst är de trista när de väljer liggplats mitt i det nyplanterade eller toalett under altanen...

  SvaraRadera
 11. Kattaskrällen! Mannens stensättning och plantering var ju melodin för att få "skrämma bort" dem. Tycker som flera andra här att de blev superfint. Två flugor i en smäll liksom!

  Gillar dina vita allium. Har en vit sort här som inte alls är lika fin. Avis ;)

  Kram Tamara

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja