tisdag 16 juni 2015

Rabatt!


 
Kommer ni ihåg den här rabatten som jag påbörjade förra året i augusti? En smal remsa som utökades till en liten rabatt med växter som blivit över.Jag grävde upp växter jag redan hade och flyttade dem hit. Det blev buxbom, pioner, strandiris, solhatt, diverse lök och prästkragar. Försökte skapa litet harmoni av överblivna växter och det är inte alltid det lättaste, framförallt när det är växter som inte ska få bli kvar, t ex pionerna.


Nu ser det ut så här. Ja, inte riktigt kanske! Bondpionerna är redan överblommade och prästkragarna blommar (tog bilden för en vecka sedan). Om du funderar över varför det ligger sten i rabatten så är det för att freda fröplantor av rosenskäran från fyrbenta varelsers rabattrace.
 
 Både pionerna och strandirisen har klarat flytten jättebra. Bondpionerna har blommat på med många blommor och likaså strandirisen. Luktpionerna kommer fint med jättemånga knoppar. Så det där med att det inte går att flytta på pioner och få dem att blomma nästa år, får man ta med en nypa salt. Hemligheten är att plantera om pionens rötter grunt, samma gäller för irisen.


 

Honungslöken blommar också på bra, de få lökar som jag lyckades hitta. För hur jag än letade efter dem i augusti, så hade jag svårt att hitta dem.

Ja, nu får den här rabatten finnas i trädgården tills den dagen kommer då jag kanske kan få ett orangeri på plats.

13 kommentarer:

 1. Vilken utdelning på nya rabatten, och att pionerna blommar trots flytt! Jag har också flyttat pioner när jag köpte torpet, och de blommade villigt året efter. Det verkar bli pionår i år. Jag har massor med knoppar på doftpionerna, och de spricker ut vilken dag som helst!
  Så många fina växter du har, och strandirisen har jag också, men min har brett ut sej, så den måste jag bara dela. NÄR tycker du jag ska dela och plantera om strandirisen? Just nu blommar min också.

  Härlig tid för blommorna nu, och jag njuter varje sekund av trädgården!
  Alltid lika härligt att titta in i din trädgård!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har bråttom kan du dela och plantera om efter blomningen, vänta annars till aug/sept. Då har du så mycket gratis, solen är inte så stark, fuktigare väder och plantan är i vila. Du behöver inte vattna så mycket. Jag flyttade mina i aug och klippte av bladen men lämnade ca 10 cm. Lycka till!

   Radera
  2. Tack snälla för tipset! Jag väntar nog till aug-sept!

   Radera
 2. Ja, jag har också erfarit att det visst går att flytta pioner! Våra ville inte blomma där de stod, men när vi flyttade dom...
  Din rabatt ser jättefin ut, lite mormorsrabatt, så som jag gillar! Man ska ju gräva upp och dela sina perenner då och då, och det kan räcka till en hel ny rabatt!
  Må så gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig rabatt, den ser sommar ut för mig! Och det är bra att ha en sådan rabatt som har växter som liksom är på gång! Och det där med orangeri, det väntar jag på. Inte för min del, men när du får ett, det skall bli spännande.....hoppas det händer. Snart!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Det blev en jättefin rabatt! Återstår att se om den ersätts av orangeri framöver då, men njut av den nu!

  SvaraRadera
 5. Ser mycket fint ut, bra jobbat!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Hei Merja! Når jeg ser det første bildet, er jeg glad for at jeg har sådd flere røde sommerblomster. Det er akkurat som det er det jeg trenger denne sommeren. Det som kan skje med slike samlebed, er at nye plantekombinasjoner man ikke har tenkt på, plutselig er der.
  Nyter dine junibilder. God junikveld! Klem Anne

  SvaraRadera
 7. Så fint! Måste kika efter mina Honungslökar. Tror det finns några kvar. Hittade de på en sensomrig trädgårdsmässa om jag inte minns fel.
  Att det inte går att flytta pioner känns som en riktig myt. De verkar inte vara så kinkiga.
  Blir kul att följa rabatten.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 8. Det har du lyckats bra med tycker jag pionen är så fin hoppas att de jag satte i år får en fin röd färg jag hade tänkt mig det. Det är alltid roligtatt göra nya rabatter.
  Ha en fin och skön tisdag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 9. Blev ju en riktig mormorsrabatt och så snygg stensättning med naturstenarna. Så fick jag lära mig att irisen ska planteras grunt också. Nu gäller det bara att komma ihåg.
  Trevlig midsommar
  Anette

  SvaraRadera
 10. Det blev en fin rabatt!
  Ha en trevlig midsommarhelg
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Vilken fin rabatt! Önskade jag hade lite mera plats men här skall grävas i sommar eller till hösten.
  Ha en skön midsommar.
  Annika

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja