lördag 19 juli 2014

Kalla den iskonvalj eller liljekonvalj!

Bilden ovan har inget med själva inlägget idag att göra, förutom att fjärilen får symbolisera mitt minne, som får anses som litet flyktigt tror jag.

Jag är nämligen helt säker på att jag sparade rötterna av min iskonvalj från i julas i källaren, helt säker är jag. Iskonvaljen som egentligen är en helt vanlig liljekonvalj, tänkte jag testa om den gick att övervintra.

Sagt och gjort, jag planterade ner rötterna i våras då de såg helt ok ut och i juni började den sticka upp sina spjut. Tänkte väl inte så mycket på att den var sen utan var bara glad att den överlevt källarlivet. Tyckte dock att bladen såg litet konstiga ut, inte som liljekonvaljens inte.

Jag har väl gått där och småsneglat på bladen och undrat vad sjutton är det jag har fått ner i jorden och så häromdagen så uppenbarade sig denna kolv.

Jamen, det ser ju ut som en kalla och jag fattar ingenting! Jag är helt säker på att jag sparade iskonvaljen men uppenbarligen har jag ju fullständigt fel, för någon liljekonvalj är det ju inte...

utan helt klart en kalla och inte en utan minst fem plantor har det kommit upp. Jag vet att jag köpte en kalla i höstas och hade inne som krukväxt men jag har inget minne av att jag sparade den i källaren och en sak är helt säker, jag hade bara en planta av den och inte fem.

Så nu undrar jag vart sjutton tog min iskonvalj vägen och hur sjutton ska jag göra med dessa kallor nu då. Jag är inte så där jätteglad över att gräva upp plantor som inte tål vintern hos oss och övervintra dem, för att gräva ner dem till våren igen. 
Så ska jag bara lämna dem åt sitt öde i höst och låta dem dö!!

10 kommentarer:

 1. De är ju jättefina och ser verkligen exotiska ut i en svensk trädgård! Men jag är som du, jag gillar inte att gräva upp och vinterförvara växter, så jag hade nog låtit dem vara kvar i jorden! Det blir kanske en mild vinter...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Underbart med kallor! Jag har ett gäng i trädgården och de är verkligen inte jobbigt att övervintra dem. Gräv upp. Klipp av bladen. Lägg knölarna i en hink eller nåt med lite jord eller mull. Ställ undan och glöm. Gärna i en källare eller nåt. Behöver inte ens ljus. Vattna nån gång under vintern. Ta fram i vår. Sätt i jord vattna :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Inte liljekonvalj, men en vacker kalla i alla fall! Som du kanske kommer att märka tycker jag också om kallor. Igår regnade det här i Wales under dagen, men kvällen blev fin och idag ska det vara soligt!

  SvaraRadera
 4. Det där känner jag igen, det blir inte alltid som man tror. kalla vet jag inte hur man hanterar men de är fina där de står.
  Önskar dig fler fina upplevelser i din trädgård i sommar
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Ett mysterium! När man är så säker på vad man har gjort...
  Hur som helst var de fina! Men jag håller med om att det är jobbigt att behöva gräva upp och övervintra samtidigt som jag har svårt att låta något dö.

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 6. Vilken överraskning! Nej, det är bökigt att hålla reda på en massa som ska grävas upp och planteras ut, men inte heller kul att bara låta dö. Chansa på att bara täcka med löv och granris?
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 7. Vilken överraskning:) Jag skulle nog gräva upp. Ser jätte fin ut!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Hihihi, vilken överraskning! Så fina dom är. Jag förstår ditt dilemma dock. Jag hade inte heller velat hålla på och gräva upp. Jag hade nog satsat på en mild vinter....

  Så kul att se bilderna från din entré. Håller med om att snöbilden känns lite fel just nu men det känns som tur är ganska avlägset. Så fint det har blivit med nya gången och att du har gjort rabatten större. Super!!

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 9. Haha, ja, helt säker har man varit ibland, nån gång, då och då.....men det här var ju roligt. Konvaljerna, jaaa! Jag hade låtit kallorna blomma och kommer dom igen så kommer dom igen och sen hade jag fortsatt leta efter konvaljerna.......det var ett roligt inlägg!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Haha, ibland är det spännande med trädgård. För det blir inte alltid som man har tänkt sig... Undrar just vart iskonvaljerna tog vägen? Men kallorna är vackra de också! Jag skulle gräva upp dem till hösten och ha som krukväxter inne i stället.

  Vacker Lovis-kisse! Ser ju ut som vår Tiger! ;-)

  Jag följde din tidigare blogg, men har missat den här fram tills nu.

  Sommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja