söndag 27 september 2015

Höstens fägring!

Visst är det väl helt underbart fint väder september bjuder på! Jag som gillar hösten njuter i fulla drag. Går runt i min lilla trädgård och tittar på vad som fortfarande bjuder på blomning. Trots att jag var riktigt irriterad på de här nya solhattarna tidigare i somras (i bild ser ni Echinacea x hybrida 'Cheyenne spirit') så kan jag inte klaga på blomningstiden. Det här exemplaret har blommat snart i två månader.

  Något som också blommar är min stäppsalvia Salvia nemorosa 'Ostfriesland'. Jag är så glad att jag klippte ner den från mitten av juli och vissa litet senare, för nu har den blommat i två, tre veckor och 

kommer att blomma länge till.

Något som också blommar är mina frösådda rosenskäror, Cosmos bipinnatus. Jag planterade ut dem i en av mina rabatter som utfyllnad men det som jag inte tänkte på var att jag nyligen hade myllat ut hushållskompost. De flesta är över två meter höga stora buskar och blomningen kom igång rätt sent. Rosenskäror kan med fördel stå i litet magrare jord, då får de fler blommor och blir inte alltför buskiga. 

Gillar också vipporna på min miskantus, Miscanthus 'Ferner Osten' som tillsammans med 

solbruden, helenium 'Moerheim Beauty' bildar ett fint par.

Gamla trotjänaren, solhatten Echinacea purpurea 'Magnus' får avsluta söndagspromenaden i solsken. Den har också blommat i två månader och kommer att fortsätta förgylla min trädgård i några veckor till.

17 kommentarer:

 1. Solhatten är ju bara såå fin. Här har både den och stäppsalvian gått i vila för vintern i morgon klipper ag ner dom för i år. Längtar redan till nästa sommar puh det ska hända mycket innan dess. Det är så fina bilder du visar jag får njuta av dom tills dess.
  Ha en fin vecka med sol
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Vilken blomprakt du har! Din "Indian-rudbeckia" påminner i färgen om min "Tomato soup"! Så vacker!
  Nästa år ska jag försöka komma ihåg att klippa ner mina steppsalvia, för dom har inte varit något vidare i år...
  Ha en fin ny vecka, kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Det ser väldigt fint ut med en massa blomning fortfarande hos dig! Jag vågade inte klippa mina stäppsalvia, så de börjar se lite skräpiga ut med blomning kvar mest på toppen. Ska följa ditt råd nästa år....:)
  Det fina vädret ska visst fortsätta här. Så efter jobbet blir det nog några tag i trädgården idag.Gillar också hösten.
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 4. Härlig höstfägring i din trädgård!

  SvaraRadera
 5. Javisst har vi fått en fantastisk høst. Så mange fine sorter du viser fra høsthagen din. Sohattene var spesielt flotte. Nyt høstdagene.
  Jannicke

  SvaraRadera
 6. Åh, så mycket vackert du har i din trädgård! Solhattarna är verkligen ljuvliga och vilka färger!
  Stäppsalvian - är det den som du klippte ner tidigare, och att den nu blommar om?
  En underbar höst är det! Vilka dagar!
  Ha en fin start på veckan!
  kram
  Lisa

  SvaraRadera
 7. Oj så mycket fin blomning och färger du har kvar i din trädgård! Förstår att du kan gå och njuta där. Ja, och du vet ju vad jag har gjort i helgen - från solens uppgång till nedgång har jag stått i myllan och slitit mitt hår, grävt och planterat. Tusen tack för ditt fantastiska engagemang och fina tips till min rabatt. Senare i veckan kommer resultatet :)

  Tusen kramar till dig,
  Cathrine

  SvaraRadera
 8. Så fin spesiell Cheyenne spirit var, Magnus hadde jeg, men den tok sneglene så i år har jeg ikke sett snurten av den.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvaraRadera
 9. Hei! Solbruden og miskantus er perfekt. Det skal jeg prøve å få til. 'Cheyenne Spirit' er helt etter min smak.
  Du spurte om hva min Helenium heter, har lett etter navnelapp, men kan ikke finne den.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 10. Rosenskäror är så fina, jag skulle vilja ha massor men lyckas inte med dom. I år hade jag en köpt planta med annat i kruka. Var hos en gammal dam idag som hade en jättefin bukett på bordet, jag sa att jag aldrig lyckades med rosenskära och hon sa direkt att du har säkert för bra jord. Kanske gör ett nytt försök. Något år.

  SvaraRadera
 11. Japp. Det är du, det är Monica Tjernhus och så är det jag. Vi älskar hösten! Det är säkert många fler som gör också, men dom tycker oftast allra bäst om våren och/eller sommaren. Och vilka dagar vi fått, det är helt makalöst vackert ute med den höga klara luften och din trädgård i full blomning! Mer kan man nästan inte önska!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 12. Vad mycket fint du har som blommar. Miskantus och solbrud bra kombo.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 13. Härliga bilder! Gillar verkligen Miskantus och Solbrud ihop.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 14. Vilka fina bilder!
  Så mycket som blommar, här är det glest mellan blommorna. Gick ut med kameran för att fota blommor men det blev inte så mycket.
  Håller med om att solbruden och gräset är snygga ihop. Var det planerat?

  Kram Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Agneta! Kombon med solbruden och gräset är ett andrahandsval. Tanken var att jag skulle plantera röllekan ''Terracotta' tillsammans med gräset men kunde inte hitta den någonstans. Vi får se om jag kan hitta den nästa säsong och då kanske jag byter ut solbruden. Merja

   Radera
  2. Det kan säkert också bli snyggt ihop.
   Den röllekan har jag. Fin färg. Hade den framför min förra tegelmur men den blev undanträngd av annat så nu har den fått en tillfällig plats. Hoppas att du får tag i den, men jag gillar solbruden också.
   Agneta

   Radera
 15. Fin blomning du har fortfarande!!
  Här blommar inte mycket längre...
  Ha en skön helg
  Mariana

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja