söndag 6 september 2015

Ny rabatt - fortsättning!

 Plantering i den nya rabatten fortsätter! Här i bild syns syrenhortensian Hydrangea P. 'Magical Starligtht' och till höger om den trebladsspira Gillenia trifoliata. Som underplantering till syrenhortensian har jag satt rödbladig alunrot, fröplantor som jag har tagit tillvara på.

 
Köpte däremot tre exemplar av den japanska starren Carex Morrowii. 'Ice Dance' och delade varje planta i tre delar och på så vis gör det ju inte så mycket att varje planta kostade 75 kr. Satte lök av tulpan mitt bland gräset och det fick bli Tulipa 'Tres Chic' en vit liljetulpan. Tror det kan bli fint!

 Även några plantor av vitmalört Artemisia ludoviciana 'Silver Queen' har jag köpt. Undrar om jag ångrar det här köpet. Har inte haft den tidigare och undrar hur aggressiv den är.

  När min favorithandelsträdgård hade kundkväll med 50% rea, jag då går det inte att motstå inköp. En japansk lönn Acer palmatum 'Inaba Shidare' åkte snabbt som attan ner i vagnen, även ett stort buxbomklot baxade jag ner. Sen har jag grävt upp ligusterplantor och flyttat till rabatten som så småningom ska formas till klot. Nu återstår bara att fylla tomrummet med något och jag tror det blir den gamla trotjänaren stäppsalvian.

Eftersom jag har så liten trädgård försöker jag tänka på att det ska finnas en harmoni i växtvalet, så att inte ögat uppfattar det som stökigt. När jag t ex valde malörten är det dels för att ta upp den silvergråa färgen i övriga rabatter med lammöron, silverarv och kantnepeta men också för att det är så snyggt till rödbladigt. Det rödbladiga är också återkommande i rödbladig hassel, perukbuske, alunrot och lite andra buskar. Stäppsalvian tänker jag mig för upprepningens skull eftersom den återkommer litet här och var. Nu ska allt bara växa upp och bli stort också. Syrenhortensian har en sluthöjd på ca 2 m och det lär väl ta ett tag innan den når den höjden. Fast det är väl litet tjusningen också, att vänta och se!

12 kommentarer:

 1. Det där låter väldigt fint. både höjd och bredd som tilltalar mig
  Lycka till kul att få se den i nästa år.Jag längtar faktiskt till att få göra min sista del av kolonin när huset är klart.
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Åh nej, jag har nog slängt ca 100 plantor Ice Dance, den brer ut sig ganska mycket... Men det gör inte Silver Queen i leran hos mig, vi får se hur den uppför sig hos dig. Din rabatt verkar bli mycket bra, den innehåller ju klot :)
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej, då skulle jag ju ha köpt av dig!

   Radera
 3. Grattis till lönnen! Superfin! (nu har vi likadana :)) Visst är det kul att fynda till halva priset, speciellt dyra träd.
  Din rabatt blir ju bara så fin. Jag kommer garanterat att ta efter dig när jag ska göra om min eländiga rabatt som jag hela tiden klagar på. Dina val är verkligen så genomtänkta och jag kan inte tänka mig annat än att det kommer att blir toppenfint!

  Kram Cathrine

  SvaraRadera
 4. Det där kommer att bli toppen fint. Visst är det kul med nya rabatter.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 5. Jag gillar den här typen av inlägg, så intressant att läsa hur andra planerar sin trädgård och att få följa det i bild! Och så blir man ju så sugen på att sätta igång ngt eget projekt;). Jag har en högre vitmalört som sticker upp lite här och där i flera rabatter, den är lätt att dra upp men låter man den vara tar den lätt över. Kram Anna

  SvaraRadera
 6. Hei!
  Det er kjempefint allerede og det blir veldig spennende å se at det utvikler seg. Flott farge på lønnen.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 7. Så vackert det är med olika bladfärger och former! Den malörten har jag inte sett tidigare. Jag hade en helt vanligt malört tidigare, men blev så otroligt kraftig till slut, så jag fick ta bort den. Lammörat är också lite vansklig och vill väldigt gärna breda ut sej, men bladen är härliga!
  Du har så vackert i din trädgård! Lönnen är verkligen underbar!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 8. Åh, så snyggt det blir och så genomtänkt med matchande färger! Om jag hade fått börja om från början igen i min trädgård, så hade jag nog också försökt ha ett tema med många växter av samma sort! Men jag var så ivrig och ville ha så många sorter, så...
  Vi sa åka till Ystad plantskola (inte Åbergs) i veckan, då har dom kundkväll med 20 %. Inte som dina 50, men alltid något!
  Ha det så bra, kram, Monica

  SvaraRadera
 9. Låter fin stämt och fint! Kul när man kan fynda till halva priset:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Nydelig harmoni i det nye bedet ditt. Kjekt å gjøre sånne kupp på salg.
  Ha en god ny uke.
  Jannicke

  SvaraRadera
 11. Låter som det kommer bli hur fint som helst. Så härligt att fynda, grattis till lönnen och klotet! Du tänker så rätt med upprepningar och att hålla det "lugnt" i en liten trädgård. Så gillar i alla fall jag det också.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja