måndag 26 oktober 2015

Höstfärger och lite lite vårlängtan!

Det känns som det är litet extra allt vad gäller färger i år. Visst är det skillnad i år?

Känns så här i Blekinge i alla fall. Oftast blir färgerna inte alls så intensiva som i år, mest bara bruna innan de faller av...

men till och med Acer palmatum 'Osakazuki' har börjat skifta i mer rött än brunt.

Jag är också glad över det som är grönt och att mina buxbom som led av näringsbrist tidigare i somras börjat kryat på sig. Får hoppas att kylan håller sig borta ett tag till så att de gröna skotten inte fryser för mycket. Massor av lökar som har skickat upp gröna blad. Det är jag inte så glad åt, kan nog tycka att en del av dem inte blommar lika bra på våren när det blir för mycket grönt på hösten.

Andra kontraster som den här - en julros som blommar i oktober! Fast här har jag fuskat litet, sprang på den i plantskolan och kunde ju inte låta bli att köpa den. Ger mig en förhoppning om våren som jag nästan, konstigt nog alltid har en längtan till, trots att jag älskar hösten!

11 kommentarer:

 1. Underbara färger!!!! Vad skulle man göra utan några japanska lönnar. Färgsprakande är det men jag kan meddela att min ullungrönn aldrig blev sådär eldröd utan stannade vid knallorange. Inte fel det heller.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 2. Ett sprakande farväl tar hösten fast visst känns det lite vemodigt när förfallet kommer. Både trädgården och ägarna behöver nog sin vintervila och snabbt är vi där igen men blommande krokus och julrosor.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvaraRadera
 3. Vackra höstfärger hos dig. Det är en underbar höst vi har i år.
  Ha en fin tisdag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Ja, vi gillar ju samma månader, du och jag, och visst är det så, att fast man älskar dessa höstfärger och höstens lugn, så ser man alltid fram emot att allt ska börja växa igen och bli så där fräscht, nyutslaget. Men det är det i maj, vår andra favoritmånad...
  Din lönn är fantastisk, jag har också en liten lönn, men den är mest bara gul!
  Ha det så bra,kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Jamen, det är ju helt underbart vid den här tiden och vi har förskonats från regn. Både bra och dåligt, men det är bekvämare med hund och katter utan regn.
  Här har nog inte hösten varit lika färggrann som den kan vara, vi har inte haft den där kalla natten som gör att färgerna kommer fram. Men för två år sedan var det makalöst vackert.
  Nej, nej, nej, inte längta till våren, usch, nej. Även fast jag genom blogglandet lärt mig tycka om våren lite grand så, nej, inte längtar jag dit. Först vill jag ha en smällkall vinter med massor av snö och får vi inte det får jag väl försöka ta mig till något sådant ställe.
  Våra lökväxter har också börjat växa......hoppas dom blommar fint ändå sedan, när det blir dags.
  Kramar

  SvaraRadera
 6. Vi har verkligen en ovanligt vacker höst i år! Så vackra färger du har och ja, det lyser lite överallt här också! Solen gör nog sitt till!
  Underbar julros!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 7. Ja nog är det allt mer än vanligt med färger. jag vet att jag sa det förra året med men nu slår det alla rekord Ingen blåst förrän nu som blåst av en del löv. Jag njuter såå mycket och allt känns ganska så lätt även att storstäda in vintern ocha llt det där tråkiga som måste göras går lätt.
  Ha det gott mitt i veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Dina rödbladingar har verkligen slagit på stort i år. Så underbara fäger! Jag får njuta av dina för hos mig sprakar det inte så mycket i år, det har nog varit en alltför varm höst. Din japanska lönn är ju otrolig, vilken röd färg! Min går mer åt det lila-vinröda hållet men så står den i öster/väster/norr också. Inte det bästa läget för en rödbladig lönn, jag får väl se till våren hur den utvecklar den röda färgen.

  Den här hösten tar aldrig slut i trädgården (vilket i och för sig är härligt på sitt sätt) men tror du inte att jag har lyckats köpa på mig mer tulpanlökar till halva priset (som jag inte har någon plats för..) och perenner till 70 % rabatt som jag inte heller har plats för... suck, vart ska det sluta! Funderar på att sätta tulpaner i krukor igen, trots att jag tidigare har misslyckats.. jaja -ingen rast, ingen ro när man är en trädgårdsmänska :)

  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 9. Hei!
  Utrolig flotte farger. Det skaper nydelige kontraster. Jeg håper at kulda holder seg unna en stund til.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 10. Nja, är det mer höstfärg än vanligt? Jag tycker nog att det är ungefär som vanligt, och det är inte dåligt! Blåsandet i veckan var inte bra, massor av fina löv blåste bort, men å andra sidan har vi fina soliga dagar nu, så man får vara nöjd.
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 11. Vet inte hur det förhåller sig med höstfärgerna mot förra året. Vackra är de hur som helst! Julrosor tittar jag på varje år men har ännu inte kommit till skott av någon anledning som jag inte vet. Det blir kanske i år.
  Må så gott!

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja