torsdag 31 december 2015

Årskrönika och Gott Nytt År!

En årskrönika måste jag bara göra för min egen skull och vill du följa med, så varnar jag dig, många bilder blir det!


2015

Inte någon vinter att tala om. Vi fick litet snö som snabbt försvann. Vårlökar av alla de slag var tidiga.

Vattnet steg som vanligt i ån och snödropparna hamnade under ytan i flera veckor. Fast det verkar vara rustade för det och blir så stora och blommar länge varje år.

Våren var inte speciellt varm och jag kommer ihåg att jag gick och väntade på att den riktiga värmen skulle komma. Krokusen trotsade dock vädret och blommade på!

Några som jag däremot inte väntade på var den spanska skogssnigeln. Jag blev tvungen att skydda julrosor och hundtandsliljor med glaskupor. Så länge jag kom ihåg att skydda dem så gick det bra men glömde jag skyddet, ja då blev det snigelmat direkt.

Jag gick all in vad gäller narcisser i år. Köpte på mig massor av olika blommande narcisser på rea som jag planterade ut i trädgården. Vi får väl se hur det ser ut våren 2016 - fint hoppas jag, för jag gillar verkligen narcisser.

Bollvivor är också något jag gillar och äntligen så köpte jag på mig några plantor, vilket jag tänkt göra under flera år.

Våren gick så smått över i försommar, den ljuvligast av tider tycker jag. Inte heller då kom värmen! Visst var det många fina dagar men aldrig riktigt den där värmen men å andra sidan så blommade det som aldrig förr och länge! Tulpanerna stod sig ovanligt länge - kommer ni ihåg?

 Det här året satsade jag på att köpa på mig några träd och buskar. Bland annat ett korstörne...

silverpäron, japansk lönn och ett antal buskar.Ett antal projekt hanns med också. Här gjorde jag i ordning en gammal rabatt till att blir en rabatt med pioner, irisar och prästkragar. I samma ögonblick den var klar och jag hade bloggat om den, så började jag att gräva upp plantorna. Det var ju ingen mormorsrabatt jag skulle ha. Så pionerna fick flytta hem till min syster och några kvarglömda pionrötter hamnade hos Anette i Småland.

 Även en ny rabatt gjordes i ordning och det ska bli spännande att se hur den tar sig ut när den växer till sig. För nya rabatter är egentligen aldrig någon vacker syn kan jag tycka, det ser ofta litet rörigt ut!

Min första rabatt som jag gjorde 2012 börjar nu arta sig, trots att jag hela tiden gör flyttrockader i den.

När augusti kom, ja då kom även värmen och den varade i flera månader. Solhattarna 'Magnus' blommade som aldrig förr och de är nästan litet ogräsvarning på dem. Så tydligen trivs de!

Ogräsvarning är det dock inte på de nya sorterna av solhattar. Bara en planta av tre klarade vintern här hos mig men oj, så den blommade. Först hade den en lite rosa ton för att övergå till terracotta och sluta som chiliröd. Fast jag hade föredragit den så här. Vi får väl se om den överlever denna vintern, för hittills är den blöt, väldigt blöt och det gillas inte av solhattar.

Det här är också året då jag satsade på marktäckare av olika slag. Gillar inte bar jord! Fast egentligen borde jag ha det för jag vet några kryp som kommer att gilla marktäckare som håller jorden fuktig och mörk!

Hösten kom och det fina varma vädret bestod. En helt underbar höst! Solbruden lös ikapp med solen och jag njöt i fulla drag och tankade minnesvärda bilder!


November gjorde sitt intåg och med den kom även regnet och blåsten. Tycker att det har blåst ovanligt mycket i år och jag gillar inte blåst och inte min trädgård heller. Fast jag skonades och inget blev skadat i min trädgård i stormarna, vi slapp det värsta.

Fast helt lätt var det inte att pynta för advent i år. Dörrdekorationerna ramlade ständigt och jämt ner och jag fick tänka om hur jag skulle pynta entrén, den fick hållas väldigt enkel i år.

Nu gläntar jag på grinden till nästa trädgårdssäsong och riktigt längtar efter att få börja gräva och mylla runt i jorden. Fast först ska vi fira nyår och njuta av litet ledighet.

Jag hoppas vi ses även 2016 men tills dess vill jag passa på att önska alla bloggvänner

Ett Gott Nytt År!


 16 kommentarer:

 1. Härligt trädgårds år du har haft.
  Önskar dig ett gott slut och Gott nytt.
  Vi ses säkert under 2016.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 2. Hösten var verkligen fin i år! Men våren onekligen en smula sval... Nåja, det är bara att gilla läget och se det positiva, som lång tulpanblomning t ex:)
  Men, åt verkligen sniglarna på julrosorna???
  Gott Nytt År, jag ser fram emot dina inlägg 2016!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, de späda skotten på julrosen var tydligen mums!

   Radera
 3. Fin nyårskrönika, ett år går fort. Tack för alla trevliga inlägg och pionrötter förstås!
  Gott nytt och kram
  Anette

  SvaraRadera
 4. Hei! Nydelige bilder av den vakre hagen din.
  Ønsker deg et riktig godt nytt år! Klem Anne

  SvaraRadera
 5. Trevliga återblickar! Önskar dig ett bra 2016 så blir det nog lika fin årskrönika om ett år :)

  SvaraRadera
 6. Gott nytt trädgårdsår! Vore kul att besöka din trädgård i sommar! Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen Anna men bara du inte har för höga förväntningar! Trädgården är liten och väldigt väldigt ung!

   Radera
  2. Du är välkommen Anna men bara du inte har för höga förväntningar! Trädgården är liten och väldigt väldigt ung!

   Radera
 7. Hmmm, det var väl inte så många bilder...ingenting mot min årskavalkad! Såå roligt att se lite av allt som hänt i din trädgård1 Som du vet, så beundrar jag din säkra smak, jag vimsar lite åt alla håll när det gäller trädgården.
  Ska bli roligt att se vad du hittar på detta nya år!
  Nyårskram, Monica

  SvaraRadera
 8. En härlig bildkavalkad över året som gått! Jag kommer att minnas 2015 som ett år då vi slapp den förstörande torkan under vår och sommar, glad över all nederbörd som föll. Vindarna som fällde träd var mindre trevliga.

  God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig kavalkad och så ljuvligt att få vila ögonen på dina vackra trädgårdsväxter och att få följa årets växlingar! Jag blir också påmind om hur det var - både positiva saker och de lite mindre angenäma (sniglarna).
  Härligt att få ta del av din trädgård och så inspirerande! Här finns många bra tips på växter, och det tackar jag för och ser fram emot ännu ett år med inspiration!
  En god fortsättning på nya året önskar jag dej!
  Kram
  LIsa

  SvaraRadera
 10. Så fin sammanfattning du har gjort av året och det var definitivt inte för många bilder!. För visst är det så att man glömmer snabbt och årskrönikor är då ett utmärkt sätt att uppdatera sig på. Jag ser verkligen framemot ditt trädgårdsår och vad du kommer att hitta på. Du är ju en av mina största inspirations- och kunskapskällor när det gäller att planera och skapa trädgård.

  God fortsättning och njut av din ledighet!
  Många kramar Cathrine

  SvaraRadera
 11. That's nice to see these wonderful photos !! I see that your garden is beautiful !!
  Have a wonderful New Year !!

  SvaraRadera
 12. Roligt att se och mycket kommer jag ihåg!

  God fortsättning på det nya året!
  Kram Agneta

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja