tisdag 26 augusti 2014

Vårens lökar!

Foto: Right Plants 4 me
Har du som jag börjat att se vad du ska köpa för lök till våren? Jag har nog gjort det i några veckor och kan väl konstatera att lökar och knölar är något jag lätt förälskar mig i. Ovan ser du tulpanen 'Lady Jane'.

Foto: Odla.nu
Är litet nyfiken på en nyhet som Odla.nu har, narcissen 'Cha cha'. Är det någon som har erfarenhet av den? På bilden ser den väldigt söt ut.

Foto: Wikipedia
Något jag däremot har erfarenhet av är cyklamen, både vår- som höstcyklamen. Ovan ser du Cyclamen coum som blommar tidigt på våren. En riktig favorit! Hade den i min förra trädgård och där kunde den titta upp redan i januari.

Foto: Odla.nu
Tulpanen 'Purissima' är något jag redan har i trädgården och ska nog gräva upp den för jag tycker den står för soligt. Det gör att den fläker ut sina blomblad för tidigt och jag vill gärna att den håller ihop mer. Så kanske skulle den göra sig bättre med bokhäcken som bakgrund i förmiddagssol!

Foto: Lökar & Knölar
Litet fler krokusar är väl aldrig fel och jag hittade denna 'Blue Pearl' hos Lökar & Knölar som jag tycker ser litet extra fin ut...

och till sist en favorit hos mig, Allium Roseum. Köpte den hösten 2013 och den blommade i år och den är riktigt riktigt fin, stadig, ca 40 cm hög, tunna fina blad och sen att den blommade rätt länge gjorde ju inte saken sämre. Så fler av den blir det absolut.

Tipsa mig om lökförsäljare på nätet, gärna utomlands då de har ett större sortiment och som du har handlat av och är nöjd med. Det finns ju en hel del nätförsäljare och alla kanske inte är bra.

9 kommentarer:

 1. Lökväxter har jag nästan inga, tycker att de ser så skräpiga ut när de blommat över... Men din allium blir jag riktigt sugen på, får nog kolla om jag kan hitta sådana lökar! Tack för tipset!
  Kram, monica

  SvaraRadera
 2. Purissima har jag beställt, ska tänka på det där med placering så det inte blir för soligt.
  Här blir det mest vit scilla i beställningen.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Så härligt med alla nya lökar! Jag har också beställt en massa, konstigt att en säsong knappt är slut innan man börjar längta till nästa...
  Ha en fin kväll.
  /Lotta

  SvaraRadera
 4. Precis vad jag går och grunnar på nu - att plantera lökarna! Vilka skönheter du har här! Visst känns det väl lite speciellt att tänka lite "vår" i tiden som är NU....hösten som ligger närmast! Jättehärligt med nya lökar!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Jag har knappt hunnit tänka på min egen trädgård när jag varit i Skottland på jobb i fyra veckor, men det är nog snart dags. Härliga lavendelbilder du har i förra inlägget. Älskar lavendel!!!

  SvaraRadera
 6. Den lilla rosa påskliljan var ju nästan onödigt läcker. Har egentligen funderat hela sommaren av och till vad jag ska ha för lökar men utbudet är ju enormt. I vilket fall ska jag köpa fler av de jag blev nöjd med i våras.
  Ha det så gott
  Anette@

  SvaraRadera
 7. Söta blommor alla som du visar. Det är svårt att välaj bland alla fina tycker jag. Ska nog inte plantera nåt i höst
  Ha en fin dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Så mycket fint! Alltid stoppar man ner något, men jag har inte köpt något ännu.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 9. Jag kan i varje fall se, att Allium Roseum i storlek 5+ kostar endast 29 kr på Lökar & Knölar för en förpackning om 20 st.
  I fjol köpte jag Angelique på Plantagen, men det var Queensland i påsen visade det sig under våren. Först tyckte jag inte om den, men vartefter gillade jag den mer och mer. Den blommade länge, och det blir nog Quennsland i år igen. Hoppas då, att det inte ligger något annat i påsen. Det är ju tyvärr väldigt vanligt med fel.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja