tisdag 12 augusti 2014

Högsommar eller sensommar!

Ja, jag vet inte vad som hände men jag tror att sommaren kom emellan! Det blev en helt oplanerad frånvaro på bloggen. 

Värmen gjorde att jag blev slö, det blev inget trädgårdsjobb och inget bloggande. Däremot har jag njutit av sommaren samt nära och kära som varit på besök. Nu när högsommar börjar övergå i sensommar kommer suget igen.

Nya rabatter ska grävas, plantor ska flyttas, gångar ska läggas men jag passar också på att njuta av min stäppsalvia som bjuder på ett andra flor. Den har nu snart blommat i två veckor och älskas förutom av mig, också av bina.

Måste också ge bildbevis på att man aldrig ska säga aldrig. Tänk vad jag tidigare fnyste åt kulören orange i min trädgård, aldrig att jag skulle ta in den kulören, aldrig! Men nu så, är den här! Här är det höstliljan (Montbretia 'George Davidson') som står för den färgen...

 och jag gillar den extra mycket i knopp! Tidigare var jag en trädgårdsmänniska som när det kom till färg, gillade rosa/lila/vitt/svavelgult men nu börjar det så smått smyga in litet orange och rostrött, ja i alla fall till sensommaren. Däremot är jag nog i grunden mer en bladmänniska. Gillar allt vad vackra blad bjuder på i form, färg, mönster och struktur men litet färg måste jag också ha!

Hur är det med dig - har du några "aldrigfärger" i din trädgård?

11 kommentarer:

 1. Jag har nog inga "aldrigfärger" längre...förut hade jag nog sagt gul. Men på våren och hösten gillar jag den färgen också.
  Kommunen här har så fina planteringar i mörk orange, gult och prydnadsgräs med en rostig kant runt. Måste försöka ta en bild.

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 2. Helt fantastiska bilder från din trädgård och din lilja är verkligen ljuvlig! Jag har nog släppt efter på "icke-färger" mer och mer, och jag märker att jag tycker mycket om mörkt purpurrött och blad i olika färger! Min torpträdgård är verkligen en katastrof just nu! Inge som direkt blommar - allt är utblommat och torrt, torrt! Hoppas på lite mera regn så att det som är kvar kommer igång!

  Din rosa solhatt gillar jag skarpt!
  Kram
  LIsa

  SvaraRadera
 3. Hej! Vi är nog fler som har tagit semester både från det ena och det andra. Med den fantastiska sommaren så tror jag nog att de flesta bara njöt och tog dagen som den kom. Själv tog jag ett trädgårdsryck först i söndags, sista semesterdagen! Lite talande....
  Ja, jag kan nog konstatera att jag måste sluta med "aldrigfärger" och "aldrigblommor". Av någon anledning smyger sig färger och former sakta men säkert in i min värld! Onekligen påverkas man av omvärlden mer än man vill tillstå!
  Jag är också egentligen en bladmänniska, gillar strukturer och former men ändå så är min trädgård ett samisurium av allt möjligt! Ibland skulle jag vilja slita upp allting och börja om från början! Det blir väl så när man övertagit en trädgård. Det tar tid att våga välja bort det som redan fanns och som man inte skulle ha valt själv. Och tvärtom, man uppäcker att vissa växter faktiskt är riktigt fina. Som gula och röda :)
  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 4. Kul att du är tillbaka. Har saknat dig. Jo, här har det också varit den kalla färgskalan som gällt. Sen började det bli lite gult och orange runt köksträdgården för solrosor och ringblommor måste jag ju ha. Där får också orange blomstetbönor och gul kryddtagetes plats, men i övriga trädgården håller jag hårt på den kalla skalan... Utom på våren... Gullvivorna vill jag ju inte kasta ut. Det är minsann inte lätt att vara konsekvent:D
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka! Jag gillar nog bara olika färger beroende på årstiden. Är inte riktigt klar för sensommar men jag vet att det mustiga gul-orange-bruna-vinröda kommer smygande snart. Ska väl bara få in i mitt huvud att det är skolstart nästa vecka...
  Kram Annika

  SvaraRadera
 6. Nej, inte har man haft mycket energi den här sommaren! Lite väl varmt i mitt tycke, men havet har ju hunnit bli varmt också, och det har blivit många sköna bad!
  Din lilja är jättevacker, tycker jag! Men jag gillar ju varma färger. Hade den inte varit vacker tillsammans med stäppsalvian? Orange och lila - jättehäftigt! Klipper du av blommorna på stäppsalvian för att få den att blomma om?
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den vacker höstliljan och ja, jag har planterat den i samma rabatt som stäppsalvian och de samspelar så fint! Ja, jag klipper ner stäppsalvian efter första floret och så tar det några veckor så börjar den komma igen.

   Radera
 7. Härligt att du har vaknat till igen saknat dig har jag gjort.Den liljan gillar jag men är lite svår att ha hos oss. Ska nog försöka i alla fall. det där med färger är svårt Gult är nog den färg jag har svårast för men den finns hos mig i ett hörn. Har nog fel blommor för det ser så risigt ut. Ska leta lite annat till nästa år.
  Önskar dig en fin mitt i veckan dag
  kram Meta

  SvaraRadera
 8. Det är väl tur att man är öppen för nya färger!
  Jag har inte kommit till orange men gult får komma in i trädgården numera.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Visst har det varit en härlig sommar!
  Nej hos mig är nog alla färger ok. Fast jag gillar gult mest på våren och hösten.
  Tack för dina vänliga ord.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 10. Ah, jag var här inne igår och försökte kommentera, men det gick inte. Vår anslutning här ute på landet har fått nåt fel i sig, jag tror den är lite småtrasig hela vägen för man kanar in och ut från internet hela tiden, lätt jobbigt.
  Jag minns inte vad jag skrev men hur som helst så har jag också börjat se andra färger än blått, blått, blått, blått och vitt och rosa. Det finns faktiskt andra färger som man tjusas av har jag märkt och mer och mer gult har smugit sig in. Den orange färgen är fin, jättefin!
  Agneta kram

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja