onsdag 10 september 2014

Ligusterhäck - Cercoseptoria ligustrina

Jag är litet bedrövad - min häck är sjuk, ja ligusterhäcken menar jag då! Kan inget annat göra än att skämta om det! Sen vi flyttade in sommaren 2011 har den här häcken fått sån omvårdnad - klippt 2-3 gånger per år, blivit gödslad, vattnad och vissa delar har jag fått klippa ner ända ner till 10 cm men jag har verkligen fått ordning på den.

Så här såg den ut i början av sommaren. Den har blivit tät, riktigt fin i färgen, det börjar bli litet höjd på den (tänkt att den ska bli dubbelt så hög) och jag känner att snart så, så har vi de gröna väggar som vi saknar. Häcken omgärdar nästan hela vår tomt, så många meter blir det.

 Nu har den blivit angripen av svamp - Cercoseptoria ligustrina eller bladfläcksjuka. Bladen får mörka ringar, blir gula och faller till slut av.

Så här börjar den se ut nu. Hela årets tillväxt är angripen och snart återstår det bara ett pinnverk. Nu tror jag inte att häcken dör pga detta utan kommer nog att återhämta sig. Men frågan är hur den påverkas. Jag har också märkt att häcken är mycket hårdare angripen där mannen min har klippt med häcktrimmern än där jag har klippt för hand med häcksaxen. Om det har någon betydelse vet jag inte, bara ett konstaterande.


Titta så den ser ut! Grön i botten men angripen, pinnig ovanför och med nya små skott längst upp. Jämför med bild nr 2. Nu gäller det för mig att se till att räfsa upp nedfallna blad och bränna, för det är inte bra om svampen får ligga till sig under vintern och gotta sig. Jag har även börjat att strö ut litet Bokhashi under häcken, för att gynna mikrolivet men det tar jag och berättar mer om i ett annat inlägg.

Har du egen erfarenhet av svampen så berätta. All kunskap hjälper mig i striden mot svampen!

12 kommentarer:

 1. Vilken otur och olycka på denna vackra häck! Så himla trist!
  Jag har själv ingen erfarenhet av en sådan häck, här måste du nog få specialinformation från någon trädgårdskunnig!
  Hoppas att du får bra svar och kan åtgärda häcken på rätt sätt!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Jag har samma problem med mina liguster, kanske har de inte tappat lika mycket blad som dina men många har fula blad. Jag gör precis som du; samlar upp bladen och slänger. Att lägga på bokashi är säkert bra. Jag har haft samma problem i flera år, men det verkar varken bli bättre eller sämre. Svampsjukdomar blir allt vanligare, kanske måste vi vänja oss?
  Jag håller tummarna för din ligusterhäck!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 3. Usch, det är så tråkigt när man får in en sådan sjukdom. Jag fick minerarlarver i mina stjärnflockor; bladen blev bruna och fula. Jag klippte av efter hand, men till slut gav jag upp och grävde upp och kastade dem. Det är ju lite värre med hela din häck!
  Hoppas att du lyckas klara den på något sätt!
  Kram till dig, Monica

  SvaraRadera
 4. Samma här har jag noterat sista veckan, fast vår ser bättre ut på håll och har inte blivit så tunn. Det är kanske sådana här problem vi har att vänta oss mer av p.g.a. varmare klimat. Svampangreppen angriper olika växter mer eller mindre olika år. Gud ske lov att inte mina gamla buxbomsklot blev angripna för två år sedan.
  Vi håller tummarna för oss som har ligusterhäck runt nästan hela tomten att den kan fungera som häck i framtiden utan att behöva klippas ned hårt. Ceroseptoria Ligustrina smittar inte till andra växter som tur är.
  Kram
  Luna

  SvaraRadera
 5. Tror jag hade det där för ett par år sedan men det märks inget nu.
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Mej vad tråkigt. Den var ju såå vacker och du har verkligen skött den fint. Kan dt vara så att det fanns nåt smitta på mannens häcksax Kanske??? Jag undrar om den växer fortare än buskbom??
  Hoppas att allt ordnar sig för dig
  Ha en fin morgondag
  kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, någon smitta borde inte ha funnits på mannens häcksax då den är helt ny. Svampsporer finns i luften och jag tror som en del är inne på att förändringar i klimatet kanske är boven. Så jag hoppas som du att det ordnar sig på något sätt!
   Ligustern växer på snabbt tycker jag och växer definitivt snabbare än buxbomen.

   Radera
 7. Du är inte ensam Merja. vissa av mina klot är också drabbade och så har det varit i några år. Det klot som varit finast hela vintern är hårdast drabbat medan ett av de som tappade de flesta bladen förra sensommaren är jättefint. Min tröst är att de inte dör i alla fall och så hoppas jag att det blir bättre nästa år.

  Trist är det i alla fall!

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 8. Har tyvärr inga häckråd att ge, men håller förstås tummarna att det ska reda ut sig.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 9. Googlade på detta eftersom jag också fått in sjukan nu. Hur har det gått för dina häckar sedan 2014? Skulle vara väldigt värdefullt med en kommentar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fick du för info på Google då??

   Radera
 10. Jag som frågade om Google heter Berit

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja