tisdag 18 mars 2014

Tillbakablickar!

Idag tar jag med mig er till min förra trädgård igen. Tyvärr är inte bilderna av bästa kvalitet.

Så här såg det ut nästan jämt när det skulle grävas för nya rabatter - massor av sten. Jorden var fin men mycket sten var det. I bakgrunden ser du latmansrabatten. Jag kallade den så eftersom jag inte orkade gräva utan byggde på höjden istället.

Sakta men säkert började rabatten ta form och innan kantskärningen var riktigt klar så var jag där och började plantera (bråttom som jag alltid har). Lägg märke till tulpanträdet som står i framkant i rabatten (svarta krukor står bakom på andra sidan i grusgången).Mannen min byggde rostorn av armeringsjärn och i den här har jag planterat rosen Gruss an Zabern. Rabatten fylldes av rosor, pioner, lavendel och riddarsporrar m fl en riktig mormorsrabatt.

Andra säsongen har det vuxit till sig.

Rosen Gruss an Zabern har verkligen vuxit. Ja, det mesta växte oerhört bra i den trädgården. Jorden var lätt sandblandad och jag fick tillföra mycket kogödsel som jag fick från grannbonden.

 Så här såg det ut året efter. Tyvärr inget som blommar men tillväxten på tulpanträdet är det inget fel på.
Det var stora penseldrag som gällde, rabatterna var oftast 15-30 m och flera meter breda så många plantor krävdes.

6 kommentarer:

 1. Visst är det härligt att se tillbaka på gamla "synder" så mycket man lär sig av det . Bygga på höjden är väl inte fel. Det måste man om man har som jag lerjord som är stenhård och kompakt.Gräver jag neråt blir det bara en damm när det regnar.
  Härliga bilder och så stor tomt du hade
  Ha en fin dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Vilken härligt prunkande trädgård ni hade där också! Latmansrabatten tilltalar mej...:)! Jag har en liknande med perenner och som jag BORDE gräva om nu!!! Men, men, man måste ju prioritera när man är ensam om allt och det gäller att se till helheten mest!
  Fick en idé när jag såg ert rostorn här! Så snyggt och fiffigt! Där fick jag något att tänka på! Tackar! :)

  Ha en fortsatt fin dag!
  kram
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Vilken JÄTTE-trädgård du hade förut! Och så prunkande och fin. Just mormorsväxter gillar jag allra bäst!
  Vilken jättefin kant du hade mor grusgången, med storgatsten och "natursten" varvat! Jättesyggt!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Hei! Å se utviklingen at et bed over tid er spennende og morsomt at det skjer så mye på kort tid.Kjempefint ble det. Latmannsbed har vi mange av. Ha det bra! Anne

  SvaraRadera
 5. Oj, oj, oj så stort frodigt och fint! (Fast det börjar jag bli lite bortskämd med nu när jag tittat in hos dig ett tag : ) Förstår att det är skönt med mer normalstor tomt nu.
  Och så ser jag den fina kanten ni har satt och noterar att ni lagt in natursten med jämna mellanrum, jättesnyggt! Det tar jag till mig och lägger på minnet!

  Ha det fint
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Det blev en fin mormorsrabatt!
  Ett Tulpanträd skulle jag med vilja ha, har tagit död på ett men det stod i kruka.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja