tisdag 15 juli 2014

Ny rabatt!

Kommer ni ihåg att jag tidigare skrev om min japanska buskrosling 'Little Heath' (Pieris japonica) som stod alldeles för trångt...

inklämd under bolltisteln. Ja, det var inte bara en planta utan tre.

Så när det var som varmast ute (såklart, när annars!!) så började vi att gräva för en ny rabatt och där fick den sin nya plats tillsammans med en pagodkornell, eller som engelsmännen kallar den "The wedding cake tree" (Cornus controversa). Den kallas så för att den växer i skikt.

Även en blåtåtel 'Variegata' (Molina caerulea) fick plats. Den här rabatten ska sammanfogas med en liten sitthörna och gångar som grävs.

 Som marktäckare har jag tänkt mig den rödbladiga revsugan 'Braunherz' (Ajuga reptans). Maria med bloggen Almbacken hade revsugan i sin trädgård och jag blev så förtjust i den. Så jag köpte på mig tre plantor som planterades i en stor kruka tillsammans med en japansk lönn. Nu har jag tagit sticklingar av den och de står på tillväxt. Jag har ingen egen erfarenhet av den men jag misstänker att den är aggressiv. Eftersom den ska få växa på en begränsad yta hoppas jag hålla den i schack.

När det blir litet mer klart, kommer fler bilder.

5 kommentarer:

 1. Ännu en rabatt! Vi är nog lite lika, du och jag...
  Så mycket som ni gör i er trädgård, så får du nog också göra en projektsammanställning i slutet av året?
  Det ser jättetrevligt ut med den runda rabatten med det lilla trädet som skuggar!
  Revsuga "Braunherz" har jag i en rabatt under en stor tall.
  Där är väldigt torrt och ganska mörkt, men den klarar det ganska bra.
  Så hos dig kommer den att stortrivas!
  Efter ett par regndagar, har vi sol här idag igen!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Hei! Ja, det var planter som ble løftet ut i lyset. Det er morsomt å skape nye bed. Dette ser spennende ut. God kveld! Anne

  SvaraRadera
 3. Oj då du är en baddare som mitt i värmen orkar med sånt. Här sitter jag i skuggan och suckar när det är så varmt. Fint blir det nog. Den revsugan är min favorit visst den växer kraftigt men den går att hålla i styr.Kan bli lite tråkig ibland men då tar man bara nya skott och sätter dit så vips är den fin igen.
  Önskar dig en fin sommarkväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Så finsätmd den är färgerna din japanska buskrosling, så fin nu när man ser den på nära håll. Kul med olika namn som 'The Weddig Cake Tree' och det växer ju faktiskt i våningar. Såna namn är lätta att komma ihåg. Energiskt att gräva rabatt i värsta värmen, här försökte vi mest överleva i alla fall jag.
  Revsugan har jag i ett par varianter och den är ordentligt invasiv. Här gäller det att inte vara blödig utan visa vem som bestämmer. Himla vacker när den bommar i klarblått på våren. Beräkna att en liten planta sprider sig på en yta som en stor mattallrik på en säsong.
  Ha det fint
  Anette

  SvaraRadera
 5. Vad flitig du är! Jag har ju varit borta ett tag och missat den fina bilden av din följeslagare, katten. Vad fin den är!

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja