lördag 3 januari 2015

Årskrönika 2014!

 JANUARI
var väldigt mild och snöfattig. Lite snö föll men lika fort smälte den undan. Min julros blommade som en tok och jag trodde nästan den skulle blomma ihjäl sig.

 FEBRUARI
fortsatte precis som januari med mycket milt väder. Snödroppar och vintergäck blommade för fullt redan i början av månaden och gräset var grönt.

MARS
Jag har för vana att gräva ner överblommade minipåskliljor och de kommer upp tidigt milda vintrar. Som små solar avlöser de vintergäcken och jag gillar gult tidigt på våren.

 Nu började även trädgårdssäsongen på riktigt med att vi planterade häck av bok. Pinniga så här i början men jag hoppas mycket på den häcken. En avgränsning mot trädäcket och ån.

APRIL
och planteringarna fortsatte med att jag köpte mig ett träd, en rödbladig ormhassel som fick ersätta den rödbladiga hasseln som dog.

En resa till Gotland hann vi med också, trots att jag är en riktigt hemmaråtta under vår och försommar. Vi besökte Visby botaniska och porslinshyacinten hamnade i kameraögat. Kronbladen påminde starkt om tunt porslin.

 MAJ
Vi fortsatte med våra små resor och den här gången hade vi Skåne i sikte. Ett besök på Åbergs trädgård är nästan ett måste för mig. Vi passade också på att besöka tjejerna med bloggarna Katarinas trädgård och Almbacken. Två tjejer med helt underbara trädgårdar. 
Om jag minns rätt så var maj inte värst skön utan litet småkylig.

JUNI
och det började klia i fingrarna på mig efter all inspiration jag fått. Väl hemma bestämde jag mig för att utöka rabatten med stäppsalvian, en salvia som blommade som en tok, en vacker tok...
 men först skulle vi göra en liten resa till och det bar av till Öland och Tusen trädgårdar. Där besökte vi två trädgårdar, Annas trädgård i Löttorp och sedan Gunillas trädgård i Borgholm. Två helt olika trädgårdar med olika förutsättningar och jag kom hem med inspiration i bagaget.

JULI
 Med juli kom sommaren och vilken sommar. Så varmt och soligt varje dag, inget regn att tala om. Vad gör väl vi då, jo vi börjar gräva för nya rabatter och anlägger gångar. En hel del plantor flyttades och nya kom till...

 och så fortsatte vi. Ytterligare en rabatt påbörjades och en pagodkornell planterades i värsta hettan.

 AUGUSTI
I augusti fortsatte hettan och jag fortsatte att gräva rabatter och flyttade växter. Ja, när jag väl bestämmer mig för något då gör jag det bara, ingen sol eller hetta kan hindra mig men gud vad jag fick vattna alla nyplanterade växter...

men jag hann hänga i solstolen också. Stäppsalvian belönade mig med en andra blomning.

 SEPTEMBER
 och vi påbörjade det stora jobbet med att knuthamla vår gigantiska och gamla hängpil. Det blev flera turer till återvinningen med grenar och ris. Vädret i september kunde jag inte klaga på, det kändes som sommaren bara fortsatte. 

OKTOBER
 kom och jag fortsatte med omgrävningar i rabatterna. Nya färgbekantskaper gjordes. Färger som tidigare inte blivit insläppta i trädgården blev nu helt plötsligt välkomna...

 och trots att sommarfeelingen fortsatte kunde jag ändå se att vissa hösttecken började smyga sig in.

 NOVEMBER
 I slutet av november kom den meteorologiska hösten till södra Sverige och med den infann sig ett lugn och jag kunde känna en viss mättnad för trädgården. Fast min höstcyklamen, den fortsatte bara att blomma, ingen mättnad där inte.

 DECEMBER
kom och det var fortsatt väldigt milt, en dag var det hela 11 plusgrader. Jag planterade hyacinter i jularrangemangen utomhus men minusgraderna kom på juldagen och gick hårt åt dem. 


I december hann jag även med att besöka Gotland, Boden och Enköping. Så 2014 får bli de små Sverigeresornas år.

12 kommentarer:

 1. Det var en fin sammansättning av händelser från förra året. Ni hann med mycket:)
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 2. ... och året då trädgårdssäsongen varken började eller slutade! Den pågick ju hela året. I alla fall hos dig. Vilken aktivitet hela året både med din egna trädgård och besök i andras. En härlig sammanfattning av ditt trädgårdsår!
  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 3. Vilka härligt hoppfulla bilder och det blommar ju året runt hos dej! Vilken fantastisk julros, för att inte tala om allt det andra! Du har en underbar trädgård!
  God fortsättning på nya året och låt oss hoppas att vi slipper en alltför ivrig och omfattande vinter!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Vilken trädgård du har och vilket jobb du lägger ner där! Allt så genomtänkt och färganpassat. Jag borde ta lärdom...
  Det var ju inte bara små Sverigeresor du gjorde; till Boden är det ju ganska långt!
  Ha ett fint nytt trädgårds-år, jag ser fram emot vad du ska hitta på!
  Nyårskram, Monica

  SvaraRadera
 5. Vilket makalöst trädgårdsår du haft. Så mycket gjort, grävt, planterat, fixat och donat och ändå har du hunnit resa. Härliga bilder.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 6. Vilken fin årskrönika och det är så roligt att titta på bilderna och att läsa texten, en del saker minns man väldigt väl, andra mindre. Men vilken förändring trädgården genomgått, det syns att inspirationen blommat! Och nu vilar vi lite till och sen börjar det om igen!
  God fortsättning
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Tittar bara in för att gratulera på födelsedagen! Stort GRATTIS och ha en riktigt fin dag! Blir det hummer, kanske?
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 8. Smyyger in här igen och säjer bara GRATTIS på din dag! Hoppas att dagen blir fin!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 9. Ett fint år i din trädgård ska bli kul att se hur det nya utvecklar sig.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Det var ett härligt trädgårdsår! Så härligt det är att se soliga varma snygga bilder!
  Annika

  SvaraRadera
 11. Vilken fin årskavalkad! Så mycket som hunnits med.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 12. Skønne, skønne billeder fra året der gik!

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja