tisdag 4 augusti 2015

Solhatt - Echinacea!

Jag kan känna mig litet irriterad när jag tänker på dessa nya solhattar som kommit ut i handeln de senaste åren. Har du som jag köpt några av dessa nya färger som finns i allt från gult, orange till rött och mängder av nyanser däremellan?

Jag köpte tre exemplar av denna Echinacea 'Cheyenne Spirit' som jag blev så förtjust i förra året. Tänkte att nu när jag funnit en viss kärlek även till orange i sensommarträdgården, så vad kunde väl bli bättre än denna. Nu kommer vi till varför jag är irriterad!

Det är tydligen litet si och så med förmågan att övervintra i Sverige. Tydligen har man inte testat härdigheten och flera bloggar vittnar om samma sak, de har dukat under i vinter. Så även hos mig, bara ett exemplar av de tre jag köpte överlevde vintern. En vinter som var otroligt mild, de må så vara att den var litet blöt men ändå! Nog tycker man väl att den borde vara rätt stabil eller? 
Mina vanliga 'Magnus' överlever och det är nästan litet ogräsvarning på dem. Varje år får jag gräva upp plantor och ge bort, då de breder ut sig.

Nu är jag ju extra förtjust i just detta exemplar och funderar över om det är någon idé att spara frön av den. Är den fröäkta tro?

Har du köpt någon av de nya solhattarna? Vad har du för erfarenhet - har de klarat den gångna vintern?

10 kommentarer:

 1. Aha, det är fler än jag som inte klarat övervintringen av solhattar? Jag hade sorten Tomato Soup, som jag var så förtjust i, men den kom inte upp i år. Jag hade tänkt skaffa en ny, men då kanske man ska tänka om...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Den där var fin skulle va nåt för mig tror jag. Här är inte den bästa platsen för solhattar de brukar inte klara sig bra här men jag ger inte upp
  Ha en härlig mitt i veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Jag förstår din irritation - trist när de inte är ämnade att övervintra! Ljug,kanske och falsk marknadsföring som är så vanligt i dessa tider!
  Jag känner inte alls till de nya solhattarna - jag har en gammal hederlig knallgul, som jag fått av grannen, men skulle gärna vilja ha den rosa - helst istället....! Men den övervintrar väl?!
  Vackra och lite ovanliga är de, som du visar på bilderna.
  Hoppas att du får rätsida på fenomenet!
  kram
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Nej, jag brukar inte har nån framgång med de "roliga" sorterna. Här är det än så länge bara 'Magnus' och en vit frösådd som trivs. Skulle absolut prova att fröså om jag vore i dina kläder.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 5. Hei!
  Plantesentrene importerer fra land hvor vintrene er noe annet enn her i Norden. Synes det er veldig bra at du skriver om dette. Vi (i hvert fall jeg) bloggere burde bli flinkere på å skrive om våre erfaringer. I år har jeg flere feilkjøp av frø og planter. Det er litt irriterende.
  De to siste årene har jeg bare sådd solhatt.
  Din er kjempefin. Prøv å ta frø. Her har jeg opplevd at at de har frøsådd seg.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 6. Vilken fin! Jag skulle prova att ta frön och sätta:)

  SvaraRadera
 7. Jag har inte vågat testa någon, solhatten brukar inte trivas hos mig. Har haft både rosa och vita, både köpta och hemmasådda, men de står något år eller två, sen försvinner de allt eftersom. Jag som så gärna vill ha dem. Tråkigt!

  SvaraRadera
 8. Förstår att du är irriterad och förstår att du gillar den orange - den är ljuvlig! Själv har jag problem med alla solhattar, de verkar inte trivas alls hos mig, vet inte vad jag gör för fel. Ogräsvarning på Magnus låter som en dröm i mina öron. Gick just ut och tittade till min Magnus och jag kommer att få 5 blommor! Inte mycket att komma med...

  Sensommarkramar från
  Cathrine

  SvaraRadera
 9. Snygg solhatt! Men, de verkar vara mycket opålitliga, de där specialsorterna. Jag har bara Alba och Magnus, plus en massa självsådda varianter. Men sniglarna är också mycket förtjusta i solhattar, grrrr...
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 10. jag tror att arten som är den rödrosablommande, kommer fram när du frösår. Vid delning är plantan konstant, förstås. Betrakta de nya med läckra färger, som ettåringar. Om du tar frö, får du kanske den underbara rena arten som gör så mycket nytta föt frukt o bärs pollinering.

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja