onsdag 12 augusti 2015

Trädgårdens näring!

Jag kommer att tänka på det här med att ge trädgården näring under sensommaren, tyvärr alldeles för sent varje år. Eller rättare sagt är jag jätteduktig på det i början av våren. Då får min trädgård både kogödsel och hushållskompost, jordförbättrar gör jag också men sen faller det i glömska. Jag bara går där i min trädgård och förväntar mig att allt ska växa och må bra.

Så när sensommaren infaller börjar jag se små tecken på träd och buskar, inte så mycket perennerna kanske. Det gulnar eller så får träden en alldeles för tidig höstfärg, de orkar helt inte längre se fina ut och det är då jag vaknar igen och tänker, nu har jag glömt igen. Allt detta regnande har ju förstås dränerat ur alla näring ur min redan innan rätt torra jord.

I år var det pagodkornellen som visade att den inte mådde så bra, höstfärger redan i juli och buxbomen började gula till sig - näringsbrist! Risken är då större att buxbomssvampen får fäste. Det är troligtvis därför buxbomen vid kyrkogårdar har drabbats så hårt. Så nu måste jag ta tag i det här och se vad jag ska börja med för näring mitt i sommaren. Till buxbomen har jag faktiskt köpt en "health-mix" från Topbuxus. En mix som sprutas på bladen och jag börjar faktiskt redan nu se en viss förbättring...

men vad ska jag börja ge resten av trädgården? Jag vet att många använder Blå korn. Hur gör du, ser du till att ge extra näring under sommaren? Om du gör det, vad använder du? Jag vet att jag måste skärpa mig och visa min trädgård litet mer omsorg.

9 kommentarer:

 1. Jag glömmer också alltid bort det där får nog också skärpa mig. Blåkorn ska vara bra säger en trädgårdsguru här i trakten, blir nog det
  Ha det gott
  Och lycka till
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Ja, jag är precis likadan, gödslar och donar på våren, men sen blir det inget mer...
  Jag vet att man inte ska ge gräsmattan gödsel med så mycket kväve i nu på sensommaren, men rabatterna?
  Får nog kolla vad det står på gödningspaketen i trädgårdsbutiken!
  Tack för påminnelsen!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Hei!
  Bildene viser flotte planter.. Jeg gir bl.a neslevann på forsommeren. Nå gjødsler vi ikke, bare ettåringene. Kukompost er fint om høsten til roser og klematis.
  God natt! Klem Anne

  SvaraRadera
 4. Hei igjen!
  Har akkurat starta med instagram. Så nå har jeg blitt følger.

  SvaraRadera
 5. Jag är som du...tack för påminnelsen...:)
  Fina solhattar! Här ska investeras i nya, kanske idag.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Så vackra dina solhattar är, just DEN färgen är så fin!
  Klokt resonemang! Näring ja, det borde man ju ge dem såhär års. Inte alls bra på det den här tiden, men det blir en kisshink då och då, och rosorna verkar då gilla det! Nässelvattning är säkert också väldigt bra, om man nu har förberett sånt.
  Du kommer säkert på något!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 7. Inte behöver man väl gödsla nu? Eller? På våren så att växterna får en skjuts, men nu ska dom väl så sakta börja gå in i vila.....?! Fast lite PK bara i så fall, inte N (kväve) nu, då växer dom väl för mycket och hinner inte mogna av. Äsch, jag vet inte. Men här gör vi ingenting nu. Kom hit på några bullar och lite kaffe i stället!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt Agneta! Inte nu och inte med kväve men mitt i sommaren kan vara bra att ge ngt med PK! Tänk om vi bott närmare varandra, då hade jag kommit på stört!

   Radera
 8. Jag är dålig på att gödsla, brukar oftast komma ihåg det på våren, men sen blir det dåligt med det. Ljuvliga solhattar hos dig!

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja