onsdag 15 januari 2014

Perennrabatt!

När vi flyttade in sommaren 2011 så fanns här bara mestadels gräsmatta och några träd och buskar. Så våren/sommaren 2012 började jag med den första rabatten. Längst till vänster i bild (syns inte) har jag planterat en hortensia, inser att jag kommer att få täcka denna skönhet om vintern, för annars går jag nog miste om blomningen. Rakt fram står en trädpion (till vänster om stammen).

En rabatt som precis ligger i tomtgränsen mot grusvägen och grannarna. Här hade tidigare ägaren både hängslen och skärp! Ja, de hade både satt upp ett staket och planterat en ligusterhäck. En ligusterhäck som tyvärr var klippt i toppen och gles i botten. Så det första mannen min fick göra var att ta bort staketet som var fult och hämmade häcken. Jag i min tur klippte ner häcken till ungefär10 cm. Tomt och kalt blev det!

Här ser du stammen av en Blodhassel till vänster och en Magnolia sieboldii rakt fram. Till höger i bild har jag planterat vita löjtnantshjärtan och längre in i skuggan växer en av mina favoriter - sockblomman.

Här ser du hur gles häcken är och det fanns inget annat att göra än att kapa den.


Tänk vad många perenner det går åt när man ska plantera och jag brukar plantera i rätt stora sjok, runt 7 eller flera av varje sort.

Stammen som du ser här i bild var en blodhassel, ja var. Den klarade sig aldrig och nu väntar jag på ett nytt exemplar till våren. Den hade tydligen blivit utsatt för hård frost i Holland och var dålig redan när jag köpte den, vilket vare sig jag eller plantskoleägaren kunde se. Jag får dock en ny nu till våren!

Så här såg det ut när perennerna hade vuxit till sig litet, ligusterhäcken syns knappt och staketet är väck. Jag konstaterar också att jag måste byta ut en del av perennerna då jag missräknade antalet soltimmar (betydligt fler än jag trodde) och det är mycket torrare än jag trodde. Jag vill också plantera in mer städsegrönt för att få en bättre stomme, angenäma problem dock. Fortsättning följer...

11 kommentarer:

 1. Så härligt att få se lite sommarbilder! Vilken fin rabatt det kommer att bli och jag gillar verkligen formen på den. Säkert kommer den att bli jättehärlig när allt får växa upp. Spännande att börja från början s.a.s.!
  Såg du förresten den nya trädgårdstävlingen igår på SVT? Skulle vara kul att höra vad du tyckte i så fall!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst såg jag programmet. Inte riktigt min grej när det kommer till trädgårdsprogram, jag är rätt trött på alla tävlingar som nu genomförs i TV-rutan. Rätt svårt och få en uppfattning också hur deras perennrabatter såg ut, rätt snabba kamerasvep. Jag ska dock ge programmet en chans och se några avsnitt till och se om det kan bli bättre. Nej, jag är mer för engelska trädgårdsprogram med typ Monty som tillhör mina favoriter.

   Radera
 2. Så fint och somrigt! Ditt sätt att planera hade definitivt fått godkänt hos Trädgårdskampen på teve i går ;)

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 3. Det är så roligt att se utvecklingen av din trädgård! Och det är faktiskt skönt att höra, att en så duktig trädgårdsmänniska som du, också planterar "fel" ibland!
  Jag är ju en glad amatör, som gör fel hela tiden och har en usel sandjord...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Ligusterhäcken kommer att tacka dig för kapningen och bli tät och fin! Kul med nya rabatter:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Spännande att se din rabatt växa fram (haha, det var ju lite vitsigt)! Typiskt att det inte blev rätt direkt utan man får flytta runt växterna några gånger innan det blir bra. Eller, som i mitt fall, många gånger...
  Jag såg dina underbara julrosor i förra inlägget, WOW! Jag måste försöka med en vit igen. Det SKA gå!
  Ha det bra!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Himla otur med hasseln! Skönt att de ger dig en ny. Det har aldrig hänt mig att det blivit "rätt" vid första försöket, men desto oftare riktigt bra när jag gjort om :)

  SvaraRadera
 7. En trädgård skall aldrig bli färdig! Hmmmm....Men vilken härlig rabatt och liguster växer väl fort så då kommer det att bli en fin häck sen, tät och hög, som i England, för jag älskar deras häckar, visst är dom fina! Och vilka roliga växter du planterat. Trädpionen ser jag fram emot att få se i blom!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Så roligt att planera och göra en rabatt från början! Kul att se hur det växer till sig. Fint med häcken som bakgrund.

  Hälsningar Agneta

  SvaraRadera
 9. Åh, det är så spännande med nya rabatter. Lite vanskligt är det ju dock alltid. Tråkigt med din hassel (själv har jag problem med mina klotrobinior). Nu vet jag inte i vilket väderstreck din rabatt ligger i men kanske att häcken kommer att skugga mer när den växer upp. Fina växtvall du har gjort. Jag gillar också att sätta många av samma sort. Snyggast tycker jag.

  Ha en skön fredag!

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 10. Perennerna ser ut att ha tagit sig bra!
  Häcken kommer att bli jätte fin sen, synd att dom inte hållit efter den tidigare fö det tar ju ett tag innan den får höjd igen.
  Kommer bli kanon fint. hoppas allt klarar vintern.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja