torsdag 3 april 2014

Rödbladig ormhassel!

Kommer ni ihåg att jag skrev om den här rabatten för en tid sedan och att jag hade planterat en blodhassel i den (stammen syns bland de rosa tulpanerna)? Blodhasseln som hade blivit köldskadad hos leverantören och som inte överlevde hos mig. Jag blev utlovad en ny av plantskolan där den är köpt.


Fick besked i förra veckan att det nya exemplaret hade kommit. Så mannen min och jag åkte för att hämta hem den. "Nämen den ser ju ut som en ormhassel" sa jag och mycket riktigt - det som hade kommit var en rödbladig ormhassel och ingen blodhassel. Så där stod jag och blev litet rådvill - skulle den få åka med hem eller inte.Vet ju inte så mycket om ormhasseln. Frågor som dök upp var - upplever jag den som röd, får den fina rosaröda hängen och framförallt blir det fina rosaröda nötter på den, såsom blodhasseln får. Tyvärr fanns inte plantskoleägaren på plats och de övriga hade inte kunskapen. 
Men vad sjutton, ibland får man chansa och det som inte är meningen kanske ändå är meningen. Så nu är den planterad och jag får vänta och se.
Vet du något om den rödbladiga ormhasseln, så berätta gärna!

8 kommentarer:

 1. Det verkar ju spännande när du inte riktigt vet hur den blir. Googla på den så kommer det ju upp bilder! Det gjorde jag och den ser jättehärlig ut med röda blad. Är ormhassel detsamma som trollhassel? En sån har nämligen jag, men mera som en buske.
  Den kommer säkert att må fint hos dej!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa!
   Ormhassel och trollhassel är inte detsamma. Ormhasseln har mer vridna grenar.

   Radera
 2. Den är jättefin när den växer till sig och grenarna blir lite längre. jag tror inte att den har nötter. Men däremot om jag inte har fel så är den jättefin på våren med sina hängen.
  Ha en fin dag
  kram Meta

  SvaraRadera
 3. Vet inget om den röda men du får ju mycket snyggare grenverk att se på när den är avlövad.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 4. En ormhassel har jag, men ingen rödbladig...
  Ska bli spännande att se hur den blir - för du visar väl?
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Har tyvärr ingen erfarenhet av rödbladig ormhassel, men ormhassel brukar väl vara bäst utan blad. Och det är väl OK att ha något som är finast på vintern?!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Kan tyvärr inte svara, men kan njuta av dina bilder!

  SvaraRadera
 7. Vi har en av varje (alltså ormhassel) och om det är en Corylus (avellana) contorta 'Red Majestic' du fått, så har vi samma. Den är rätt lik den vanliga ormhasseln förutom färgen på bladen då, och hängena går lite mer åt det gråburgundy hållet, men bara lite. Den vanliga "krullbusken" (som jag kallar den till vardags) har mer gula hängen, i alla fall på vår buske. Några nötter lär det inte bli. Det blir det ju på vanlig hassel, men ormhasslarna är ympade, så det kan vara en förklaring till det. Det anses nog som en väldigt tjusig buske, den rödbladiga, alltså. Nu är inte jag förtjust i rödbladiga växter, men vi har som sagt var, en i alla fall......Är den uppstammad den ni fick nu? Grenarna på ormhassel är ju lite bräckliga så det kan vara en nackdel om blåsten tar tag i den. Jag hade nog kapitulerat och behållit den för jag tror det kommer att bli fint! Nu kan man ju vända och vrida på det här i evigheter och många tycker ju precis som Katarina här ovan att krullbuskens blad är ganska fula, dom blir trassliga och förfars ganska fort och lätt. Fast jag tycker om bladen. Du ser......
  Agneta kram

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja