onsdag 8 oktober 2014

Höstens trädgårdsjobb!

Så här på hösten är tempot litet lägre i trädgården och jag njuter av gräsen som blommar och glittrar i solen. Konstaterar att fler gräs måste jag bara ha!

Jag gör en översyn av alla rabatter och rensar dem från ogräs. Det är så skönt att slippa att börja med det direkt på våren men jag städar dock aldrig. Visset, blad och annat får stå över vintern. Perenner som sprider sig alltför frikostigt med frön, får sina frökapslar bortknipsade.

Klipper och ansar träd, buskar och häckar gör jag. Här är det den sista delen av ligusterhäcken som jag har klippt ner rejält. Jag vet ju att ligustern kommer att svara fint på höstklippet till våren.

Den här delen blev klippt hösten 2012 precis som ovan, försommaren 2014 hade den blivit ca 40 cm hög, tät och fin. Då ska du också veta att den blivit klippt tre gånger under 2013.

Kan du se att det är buxbom? Den fanns här när vi flyttade in 2011 och var en boll på ca 50 cm i diameter men fruktansvärt gles, hade aldrig blivit klippt och så kan vi ju inte ha det. Jag satte sekatören i den i april...

och nu ser den ut så här och jag fortsätter med klippet nästa säsong. Den tog lång tid på sig innan den började visa grönt och jag hann bli litet orolig att jag tagit i för hårt. Så nu låter jag den vara ifred för saxen, tror jag stressat den tillräckligt ändå.

 Annars försöker jag hitta lugnet och acceptera att trädgårdssäsongen börjar gå mot slutet. Egentligen har jag ångan uppe och skulle kunna gräva upp gräset som du ser i bild och plantera häck men jag måste nog låta plånboken vila litet. Så det får räcka med att göra upp planer för nästa trädgårdssäsong.

 Hur ser din trädgårdshöst ut?

11 kommentarer:

 1. Du är en hejare på att få till det genom att klippa! Väldigt fint har det blivit av både ligustern och buxbomen. Det är jättefint med ligusterhäcken så där tät och fin. Jag glömmer aldrig första gången jag var i England och åkte genom små byar till nån skola jag skulle gå på och såg alla dessa fantastiska ligusterhäckar, täta som dina och höga som träd! Jag älskade det på en gång.
  Min trädgårdshöst, tja, jag spolar bort tallbarr från berget, jag! Allt för att det inte skall lägga sig i små skrevor och göra att ogräset växer i det innan det blir vår ens. Annars gör jag nog som du, lite grand här och där, jag har ju inte mycket till rabatter, två eller med god vilja, tre och grönsaksland. Snart ska jag sätta löken men den kommer i krukor, som sagt, och åker sen in i boden.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Jag gör inte så mycket i vanliga fall. I år har jag tagit ett stor tag. Var ju så dålig i våras så allt fick vara och det straffar sig nu.
  Det är roligt har jag väl börjat har jag svårt att stanna upp. Dåå åker rubbet med.
  Ha en skön onsdag
  kram Meta

  SvaraRadera
 3. Så snyggt klotet blev och vilken energi Du verkar ha. Här finnes mycket att göra. Ett projekt att färdigställa som har vilat ett tag. Behöver hjälp och vi får se hur det går med det nu när älgjakten får allt fokus. Lökar kvar att sätta, men det blir lättare att komma åt efter frosten. Mängder av krukor att gräva ner i sand osv. Känns lite segt just nu. Vill mycket hellre fota och pyssla.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. Jobb och jobb och jobb! Nä, jag bara skojar, jag får också en massa energi på hösten så då är det helt OK att gräva om rabatter och flytta och stöka. Jag har samma erfarenhet av buxbom som du, den kan klippas ner rejält och kommer snällt tillbaka.
  Ha det bra!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Du är flitig du! Inser nu att jag måste våga klippa mycket, mycket mer - så fint det blir när du har satt saxen i! Jag städar inte heller så mycket på hösten, rensar "bara" kirskålen :), perennerna får stå kvar som skydd till våren då jag gör den stora nedklippningen. Mitt största jobb är nog alla pelargoner och andra medelhavsväxter som ska ner i källaren, än så länge står de kvar ute eftersom hösten fortfarande är så mild. Börjar faktiskt känna ett litet "lugn" -att det ska bli skönt med hösten då jobbet i trädgården trappas ner. Även om jag älskar att vara ute så är jag ändå rätt så trött när säsongen börjar lida mot sitt slut och kan känna en lättnad att det blir mindre jobb. När mörkret faller så är det lättare att rättfärdiga sig själv med att bara sjunka ner i soffan.... (om man inte får för sig ett inredningsprojekt istället... :))

  Tack för ditt härliga engagemang hos mig, jag har ett litet svar till dig där.

  Ha det gott!
  Kram Cathrine

  SvaraRadera
 6. Tänk, vad lite klipp kan göra, eller snarare MYCKET klipp! Jag låter de mesta fröna vara kvar, utom på bolltisteln, den ska klippas ner i helgen som så mycket annat, som jag ännu inte hunnit med. Jag har en lång lista på grejer som ska göras i min torpträdgård, men du inspirerar verkligen till både klipp och annat!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 7. Hei! Noe av det morsomste i en hage er å forme og se resultatet. Jeg bør bli modigere som deg, klippe mye mer. Ser at hver gang jeg går hardt til verks, blir det ofte bra. Høsthagen nå, er å berge det som er sommerhagen. Været tror jeg, har narret meg til å tro at sommeren varer evig. Når jeg kommer tilbake til hagen på fredag, skal det som skal inn, inn. Beskjæringen må vente til november eller til våren.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 8. Olá querida, passei por aqui para agradecer sua doce presença
  no meu cantinho.
  Obrigada por compartilhar belas imagens do seu jardim!!!
  Abraços, Marie.

  SvaraRadera
 9. Inser att jag borde göra en del åt trädgården i Wales, men jobbar i Spanien och det är lite långt borta. Här är det ju fortfarande sommar, fast inte så varmt förstås, lagom 27 grader.

  SvaraRadera
 10. Jag kan vitsa till det och säga " I lööv it!" för här räfsas det i omgångar :) När löven är borta kan man se ogräset och rycka det.Men mest lullar jag runt och njuter av färg och doft. Antar att jag nog borde våga klippa mer i somligt som växer här, men det får bli nästa säsong...

  SvaraRadera
 11. Jaha, du klipper inte ner vissnade perenner på hösten...det gör jag. Kan inte låta bli, det ser så skräpigt ut annars, tycker jag!
  Och så tycker jag, att det är svårt att klippa på våren, när de nya skotten har börjat komma upp!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja