tisdag 28 oktober 2014

Speglar trädgården din personlighet och inredning?

Har du funderat på det här med att trädgården ska vara någon slags förlängning av din inredning - inne präglar ute eller att trädgården ska vara personlig, spegla dig? Jag kan se att det skrivs väldigt ofta när det kommer till inredning och trädgård i media men vad sjutton betyder det egentligen? Ja, jag har inget svar utan bara en egen tolkning av det.


Om jag tittar tillbaka på mitt förra hus och trädgården, kan jag nog se att de båda följde varandra.

Trädgården var full av rosor och pioner, ja en riktig romantisk mormorsträdgård tror jag många skulle ha beskrivit den. Är jag då romantisk - nej, faktiskt inte. Jag ser mig nog som väldigt jordnära utan romantiskt fluff. Varför blev då trädgården romantisk, jo det var faktiskt huset som påverkade mig både till inredningen som trädgården.
Foto: Andreas Blomlöf

Den klädde sig bäst i en lantlig skrud med en romantisk trädgård och därför blev det så. Det hade blivit fel tycker jag, om jag t ex hade haft en inredning a´la 60-tal och barrväxter i trädgården.

Foto: Andreas Blomlöf
Inomhus var det trägolv, pärlspont, takmålningar, vedspis och kakelugn och min inredning följde bara den stilen. Jag försökte hålla stilen mer enkelt lantlig än romantiskt lantlig.

Foto: Andreas Blomlöf
Idag ser inte min inredning ut så här och inte heller ska min trädgård bli någon mormorsträdgård...

Foto: Andreas Blomlöf
nej, den börjar successivt ändra skepnad för att passa det hus vi lever och bor i idag.

Har min smak då förändras för att jag har ändrat smak eller för att jag bytt hus och miljö? Egentligen är det en kombination! Jag vet vad jag tycker om och vad jag inte tycker om. Jag vill inte ha det lantligt längre, känner inte att de är jag och huset vi bor i idag har en helt annan prägel invändigt.

Speglade trädgården då inredningen och tvärtom? Ja, jag tycker nog det och om den var personlig, ja till stor del, den var jag då och där.

Någon gång i framtiden kanske jag gör ett inlägg om mitt nuvarande hus och trädgård men det får bli då både trädgården och min inredning har fått den skepnad som jag vill ha. För ännu en gång "talar" huset till mig (flummigt, ja jag vet!)

11 kommentarer:

 1. Nej då, inte flummigt alls. Jag är med. Ibland tror jag att motsatserna drivs till varandra och så ändrar det sig lite under livsspannet. Hos oss är det numera ingen stil eller riktig ordning nånstans, det är lite smårörigt både ute och inne. Men så har det inte alltid varit. När vi bodde i storstan bodde vi i ett hus från 30-talet med fruktträdgård och då var det lister och perenner och rosor osv. Och så hade vi vårt andra hus som var ett väldigt gammalt kusthus, bara nedanför backen här, och där var det som det var på den tiden när huset byggdes, gamla saker, trasmattor, vedspisar och kaminer och plankor och sådana där spik som inte var gjorda i en maskin. Och här och nu, jaaa, nu har det blivit ett litet hopkok, men det stämmer med hur vi lever nu! Laid back, skulle man väl kunna säga...
  Men i mina fantasier har jag en massa olika hus och stilar som korresponderar med dom olika stilarna på husen. Det är allt från timmerstuga i skogen till värsta superspejsade strama huset på en klippa vid havet med bara strikta linjer och modern konst och så en engelsk cottage med rosegarden till Mercer Str i NYC med penthouse......alllt finns i mina tankar, men jag är ju realist så jag drömmer inte om det. Jag är väldigt nöjd med hur vi har det, precis som jag vet att du är!
  Agneta kram

  p.s. snacka om flum........

  SvaraRadera
 2. Intressanta funderingar!
  Jag tror också att valet av hus har att göra med vilken stil man gillar och att man också på så vis vill följa husets stil (i bästa fall)!

  På torpet gillar jag att ha en gammaldags trädgård med pioner och rosor, men så överdrivet romantiskt är det väl inte där, även om själva årstiderna bjuder på mer eller mindre fägring. Jag vill nog följa husets "själ" och inte göra våld på det ursprungliga, som man ju ser att många gjort med gapande tomma fönster i gamla vackra hus - där det inte stämmer alls!

  Jag tror på lyhördhet mot en plats, som säkert är i samklang med ens eget sinnelag och stil - annars skulle man nog inte välja just den platsen...?

  Så vackert det var på ert förra ställe och så vackert ni har det nu! Du har tillåtit dej att förändras och välja en annan typ av hus och trädgård. Säkert har även detta hus kunnat bli mera romantiskt än det förra, men här har du verkligen valt, utan att göra våld på något....så känns det i alla fall.

  Här i min lägenhet vill jag ha det trivsamt, men inte överdrivet romantiskt, bekvämt men med mycket ljus och luft! Så känner jag, men här har jag ingen trädgård - tack och lov kan jag känna ibland när krafterna tryter lite efter ansträngningarna i min torpträdgård, som jag tycker ser allt mer vildvuxen ut! :)
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Ja men du det stämmer nog ditt tänk. Så fint ni hade det där. När man flyttar är det nog så att man vill göra nåt annat av det nya i livet
  Ha en fin kväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Visst är det så, att huset och omgivningen till stor del avgör hur man inreder sitt hus och trädgård! Vi bor ju i ett f.d. sommarstugeområde med mycket varierade stilar på husen, men omgivningen är ju tallar och ljung och havet som dånar när det blåser...
  Vårt hus är en ombyggd och tillbyggd sommarstuga med ganska lågt till tak, så några kristallkronor blir det inte här...
  Och växterna måste vara anspråkslösa vad det gäller jord och tåla salta vindar!
  Så nog påverkar omgivningen ens inredning!
  Ert gamla hus var bedårande, nu blir jag så nyfiken på ert nuvarande - lite stramare i linjerna, vad man kan döma av trädgården?
  Höstkram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt Monica, litet mer stramare i linjerna!

   Radera
 5. Spännande tankar! Jag är nog väldigt romantisk, men på samma gång rustik. Kanske kan man vara båda i ett?!?!

  SvaraRadera
 6. Inte flummigt ett dugg, förstår precis och intressanta tankar.
  Om man låter huset styra inredning och trädgård så är man aldrig omodern och behöver inte bry sig så mycket om trender. Själv är jag lite kluven mellan det lantliga och 50-60 talet och det märks i trädgården, men jag hoppas smälta samman stilarna bättre efter hand till Anettes förhoppningsvis trevliga blandning.
  Njuter så av interiörerna från ditt gamla hus. Klart den lantliga stilen känns ombonad och härlig, men det är ju också ljuset som är vackert. Oavsett stil behöver jag lugn och ljus.
  En annan sak... den där stjärnan på spiselkransen liknar väldigt mycket de jag säljer på www.bohemchickort.se och på julmässor. Mannen svetsar av obehandlat järn... Är det näsvist att fråga var du fått tag i den? Vi gör ju inga massupplagor precis : )

  Kam Anette

  Så vill jag tacka för infon angående koppastarren. Då blir det antingen övervintring i stor lövhög eller garaget.
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte näsvist alls, klart man måste fråga om man undrar över något. Stjärnan sålde jag i min tidigare butik och den kom från leverantören Olsen & Jensen. Kommer inte riktigt ihåg vad butikspriset var men någonstans mellan 80 och 100 kr. Kram

   Radera
  2. Nästan spökligt! Inte konstigt med stjärnor, men samma storlek, samma antal spetsar och materialet ser mycket likvärdigt ut och så reagerade jag på svetsfogarna. Men när jag tittar närmare är det svets även mellan spetsarna på din, alltså nån som inte har haft tillgång till bockning.
   Visste inte att du haft butik. Priset billigt med tanke på att nån stått och svetsat alla fogarna och butiken också ska tjäna nåt.
   Kram Anette

   Radera
 7. Inte flummigt alls! Förstår precis vad du menar -det där är tankar som jag också funderar mycket på. Det här med stil, vad man tycker om, vad det speglar etc. Som du säkert vet så bor jag i ett 60-talshus där jag inomhus bevarar originaldetaljer men också blandar med nytt och modernt. Jag förstärker vissa delar och bryter av med andra delar. Egentligen har det tagit hela mitt vuxna liv att komma dit jag är idag Jag tror att man provar olika stilar innan man "hittar hem". Och det har jag gjort nu med min inredning. Min trädgård däremot är en helt annan historia :) Där är jag forfarande i stadiet av "uppdämt behov" och prövar mig fram stilmässigt och då kan det gärna bli lite för mycket eller lite för lite av allting! Egentligen passar nog inte mina pelargoner och medelhavsväxter till huset men oftast är man ju av dubbel natur, man tycker helt enkelt om lite olika stilar och utomhus tillåter jag mig själv att sväva ut lite mer än vad jag gör inomhus. Så i mitt fall krockar nog inomhus och utomhus - men så får det vara ett tag så får vi se var jag landar.
  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 8. Vilket intressant och bra inlägg!! Och fina bilder förstås. Borde skriva en längre kommentar men klockan är för mycket....
  Kram Annika

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja