söndag 26 oktober 2014

Trädgårdssjukan...börjar jag att drabbas av. Jag känner så väl igen symtomen, för jag har varit drabbad tidigare, i min förra trädgård. Du känner igen symtomen när tankarna allt som oftast handlar om trädgård...

de finns där över hela året. Du börjar så smått att längta efter våren redan i oktober, efter den där speciella doften av jord som reder sig, längtar efter att få sätta spaden i jorden och börja plantera.
Du längtar efter alla vårlökar som tittar upp, det vårgröna och krispiga, känslan efter nytt.
Du köper träd, buskar, gräs och perenner, frön, lökar, knölar och rhizomer, du krukar, planterar, sätter och sår.
Du kryper, står och går, måttar och svär, gräver, flyttar, delar och komposterar. Känner smärtan i armar, ben och rygg och ser de sorgliga naglarna. Du är drabbad!

Sjukdomen blir allt starkare och du börjar
planera, skissa, besöka andras trädgårdar och du konstaterar att bankkontoutdragen är fyllda med fler transaktioner från plantskolor än något annat.Du köper tidskrifter och böcker, längtar efter bra trädgårdsprogram men tittar på allt med trädgård att göra, du känner dig svältfödd. Du inspireras, fotar, skriver och bloggar och nu börjar det bli allvarligt.

 
Alla dessa symtom har jag och snart så är jag bortom all räddning! Hur vet man det? Jag vet, när mannen min står i dörröppningen och säger "ska du inte komma in medans jag fortfarande känner igen dig" eller "börjar det inte bli väldigt mörkt ute". 
Då vet jag!
9 kommentarer:

 1. Ja, en rejäl sjuka verkar det som! Tala om att du längtar till våren och jag känner igen mej! Just den där doften när jorden liksom reder sej - åhhh, så härligt
  Underbart med alla vårblommorna som du visar här!
  Kanske ska jag skaffa ett blomman prydnadskörsbär där mitt jättebigarråträd stod...tänker jag när jag ser din bild här! Det känns så himla tomt där nu när trädet är borta! Nåja, det kan jag i alla fall inte göra förrän till våren!
  Nu blev jag lite inspirerad av dej här - jag borde också skaffa flera vårlökar att sätta i jorden! Oj, så fint!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Det är lätt att drabbas av den sjukan, det värsta är att man aldrig blir friskfrån den!
  Ha en fortsatt fin helg
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Jo men visst! Jag var ute och småplockade lite i trädgården idag och hittade en julros, som blommade! Samtidigt har höstanemonen inte blommat över än - höst och vår går ihop! Och gärna för mig! Jag hoppar gärna över vintern, fast julen vill jag ha...
  Vi får fortsätta att drömma...
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Fnissar gott åt ditt inlägg. Jo, trädgårdssjukan är svår och inte vill man bli botad heller. Tror jag ska önska mig en pannlampa i julklapp så kan man hålla på lite längre på kvällarna : )
  Sköna bilder.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 5. Då vet jag vad en av våra grannar på kolonin har drabbats av. Hon är nämligen ute med pannlampa på kvällen och påtar i landen
  Ha en fin dag
  kam Meta

  SvaraRadera
 6. Hihihiji, känner igen det där. Fint inlägg!

  Tack för dina rara ord på min blogg!

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 7. Jaaa, nu har du sjunkit långt ner i träsket.. men vilket härligt träsk! :) Du kan väl sätta på dig ett sådant där blinkande halsband som hundar har i vintermörkret -så att din man känner igen dig när du är ute på kvällarna i trädgården.
  Hoppas nu att du odlar din trädgårdssjuka under vintern!
  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 8. Det är en sjuka som jag inte lider av.....nu lät jag väl trevligt käck! Det är hösten och vintern som jag längtar efter hela året, våren är en liten, liten pina, jag klarar inte riktigt ljuset, men jag har upptäckt sen jag började blogga att det känns bättre och bättre! Kan ju vara åldern också!
  Men nej, jag är nöjd nu! Men det hindrar inte att jag tycker att dina vårbilder är helt fantastiska!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 9. Hei! Dette kjenner jeg meg igjen i. I går la jeg vårløk mens vinden ulte rundt ørene. Vakre bilder med masse deilig vårstemning.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja