lördag 18 oktober 2014

Japansk lönn - Acer palmatum!

Om du som jag gillar japanska lönnar så kika på senaste avsnittet (nr 29) av Gardeners' World. Där besöker de en man som betraktar sina japanska lönnar som en del av familjen och han visar också hur ympningen går till.

Jag själv har bara ett exemplar men skulle gärna vilja ha fler. 'Osakazuki' heter den och håller just nu som bäst på att skifta färg, tyvärr tror jag inte att den får den röda tonen som den brukar få.

Så här röd brukar den bli. I år har den fått flytta från friland till kruka och fått utstå både torka och blåst. Så går det när trädgårdsmästaren här hemma har tankarna på annat håll! Nu ska den få övervintra utomhus i sin kruka och jag hoppas den klarar livet i vinter.

9 kommentarer:

 1. Japanska lönnar är underbart vackra, både sommar som höst! Har sett dem i full skala i en visningsträdgård, där det också säljs här i närheten!
  Hoppas att den klarar vintern i kruka!
  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Jag har inte varit världens största fan av japanska lönnar, men jag börjar vänja mig! Dom är ju jättevackra, det är dom och vi har några ett par tre stycken här och nu när jag blivit vän med dom så, ja, jo, dom är jättefina! Men du, ingenting får så där överdrivet vackra färger den här hösten, tror det beror på hur kallt det inte (!) varit på nätterna. En riktig köldknäpp någon natt brukar göra susen, då tror jag att det gröna, där kraften är, åker ner i roten och dom andra färgerna blir kvar och då blir det så där jättefint. Men här har vi inte haft någon riktig nattfrost ännu och heller inte så där fantastiska färger som det kan vara vissa år. Tror jag!!!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Älskar också japanska lönnar. Har två stycken, en i jorden och en flikbladig i kruka som jag nyligen köpte för halva priset. Dock funderar jag på att gräva ner hela krukan i jorden under vintern. Jag har hört att japanska lönnar är känsliga för fukt och kyla och att det blir en jämnare temperatur i jorden jämfört med krukan. Hoppas att våra lönnar klarar vintern!
  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 4. Ja men du så fin den är. Har nog inte sett den förut. Jag har snöat in på vita rönnbär, få se om jag får till den i vår.
  Ha en fin söndag
  kram Meta

  SvaraRadera
 5. Lönnar överhuvudtaget är fina, och japanska lönnar i synnerhet! Dessutom är de oftast små till formatet och passar även i små trädgårdar!
  Men det behövs nog en köldknäpp för att få fram de vackra höstfärgerna...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Men vad vackert och vilka färger! Ha det bra!

  SvaraRadera
 7. Tack för länken, jag tittade direkt! Och blev sugen på en ny lönn...Eller två?
  Fortsatt trevlig helg!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 8. Vi har några japanska lönnar. De börjar bli riktigt röda nu. Tycker de är så vackra hade t o m några löv på bordet igår som dekoration.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 9. Hei! Den er nydelig med vakre fargenyanser. Vi har også ett eksemplar og den står i krukke og bæres inn hver høst. Tenker hver vår at til høsten må den plantes i jorda, men så våger jeg ikke. Tenk om den ikke klarer vinteren. Men den trenger snart bedre plass en hva en krukke kan gi den.
  Ha en god kveld! Anne

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja