torsdag 16 oktober 2014

Rabatt i försommar- och höstskrud!

April/maj - den här rabatten har ni sett ett antal gånger men jag tänkte visa hur den förändras under växtsäsongen. Perennerna gör sitt bästa att växa sig stora och allt är nytt och fräscht. Ligusterhäcken är lurvig och behöver klippas.

Juni - här har den övergått i en försommarskrud och en del plantor har fått flytta på sig och nya har tillkommit. Ligusterhäcken är klippt och har vuxit på fint, är grön och tät. Nu skulle jag naturligtvis haft en bild från juli/augusti men på något sätt har jag då missat att fota just då, precis när rabatten är som finast.

 September - fortfarande finns det blommande perenner och jag har kompletterat med fler men de kommer att visa sin storhet först nästa år. Ligusterhäcken börjar visa tecken på svamp och det börjar kännas hopplöst. Ormhasseln har fått flytta på sig, den gjorde sig inte alls där.
 

Oktober - Så här ser det ut just nu. Ligusterhäcken har tappat sina blad och är riktigt ful. Jag får hoppas den växer på nästa säsong och håller sig svampfri. Hade ju tänkt att den skulle bli två meter hög, jag måste ju ha väggar eller hur!
Rabatten gör sig bäst på sensommaren/hösten och därför har jag börjat byta ut växter och ersätta med sådant som har sin högtid sent på säsongen.

Nu är det dags för litet lunch -hemmagjorda köttbullar i gräddsås med potatismos!

9 kommentarer:

 1. Så kul att få se samma rabatt i olika skepnader! Det har verkligen blivit lyckad och fortfarande blommar det i den, trots mitten av oktober!
  Vackert också med alla olika färger på bladen!
  Köttbullar låter jättegott! :)
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Rabatten är så snygg nu i oktober
  Du har fått till den bra så den ser fin ut hela säsongen.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Å, jag tycker verkligen om att få se samma rabatt under en växtsäsong. När det börjar på våren så tror man inte att det ska komma så långt på bara en säsong. Jag tycker att din rabatt är lika fin i alla skeden och faktiskt så tycker jag att den är riktigt fin på våren, det ljusa, skira och hoppfulla! Och tulpaner som lyser upp så fint!

  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 4. En väl genomtänkt rabatt. Jättefin nu och jag förstår din tanke med ligustetvägg. Hoppas den piggar på sig så vi får se den växa.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 5. En välkomponerad rabatt! Men ligustern får faktiskt rycka upp sig, jag håller tummarna för det!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Det är jätteroligt att få se samma rabatt vid olika tidpunkter, den är väldigt vacker nu! Liguster kan få för sig att bli lite sjuk på hösten men det brukar försvinna och den kommer att komma igen till våren. Dumt påpekande, men kratta bort bladen och bränn dom eller lägg dom i soporna!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Så roligt det är att se rabatten vid olika tider! Jag gjorde likadant i våras med en rabatt här, men det var bara med en veckas mellanrum under en månad. Jag stod och tittade på den rabatten idag och tänkte på det, men den är verkligen inget att visa nu. Den gör sig bäst i juni...
  Hoppas att din häck slipper svampsjukdom nästa år!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
 8. Den är ju riktigt fin på hösten din rabatt tråkigt med svampen, det blir vacker att se den som en vägg, hoppas den kryar på sig till nästa år.
  Ha en fin fredag
  kram Meta

  SvaraRadera
 9. For et fantastisk flott og tøft bed! Hver "sesong" har sitt eget vakre særpreg. Virkelig et godt arbeid du har gjort.
  Takk for fine ord hos meg. Ha en trivelig helg.
  Jannicke

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja