onsdag 20 maj 2015

Trädgårdens axplock!

Idag har jag ingen röd tråd i mitt inlägg utan det är bara ett urval av det jag kände för att visa. 
Först ut är hybridfjällsippan Dryas suendermannii en näpen liten perenn som jag köpte förra året. Har den som marktäckare under den rödbladiga ormhasseln. Kommer att bli en fin kombination när sippan vuxit till sig. Jag gillar speciellt de fina mörkgröna blanka bladen.

Marktäckare kommer dock nog att bli säsongens röda tråd i min trädgård. Jag behöver nämligen plantera en hel del i år. Här är den röda sockblomman...

som jag gillar så mycket tack vare bladen. Den växer även till sig relativt fort och täcker snart ett stort område. Blommorna är röda men syns knappt under bladverket.

Den vita har inte alls det fina bladverket men å andra sidan tycker jag de vita blommorna gör sig fint i halvskuggan och i silat solljus. Även den är en fin marktäckare.

Här pratar vi inte marktäckare, snarare behöver den sällskap med något som täcker bladen. Jättelöken 'Gladiator' har vuxit sig gigantisk och mäter ca 150 cm nu och det ska bli intressant att se hur stor löken blir. Det är första gången jag satt lök av den och den rödbladiga perukbusken kommer snart göra den sällskap.

Ja, det var bara ett litet axplock för stunden!

11 kommentarer:

 1. Den röda sockblomman är en favorit. Jag tycker den är så vacker. Den lilla fjällsippan var också så fin.
  Mina allium är på gång för fullt. Har ett gäng som dyker upp i ett hörn av gräsmattan minnen från en fd rabatt.
  Må så gott!
  Annika

  SvaraRadera
 2. Det är viktigt att ha lite både högt och lågt för att det man har skall göra sig. Sockblomman gillar jag med Här är den bara i knopp än så länge den stannade av i kylan.Sippan var söt förstår att du gillar den. Löken ska vi inte tala om de är super bra tycker jag
  Ha en fin och skön kväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Så fina växter du har, många av dem nya för mig! jag har en gul sockblomma, men den är ganska klen trots att jag haft den i flera år! Den står väldigt mörkt, förstås... Kan den röda och vita klara att stå skuggigt?
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag flyttade mina sockblommor i höstas då jag tyckte de stod för skuggigt och torrt. Nu står de lite mer halvskuggigt med lite fuktigare jord och det verkar som de trivs mycket bättre. Så jag skulle nog inte välja ett alltför skuggigt läge och inte torrt heller. Kram!

   Radera
 4. Vilka fina marktäckare du har och sockblomman var en nyhet för mej! Den vita var ju helt magiskt vacker!
  Själv har jag myskmadra och spetsmössa, men gräset och ogräset letar sej in i alla fall.....! Vad gör man?
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Oj, 'Gladiator' verkar göra skäl för namnet. Hoppas du visar hur den blir. Vita sockblomman så söt. Har jag tittat efter ett tag. Gillar sockblommor över huvud taget. Köpte faktiskt en ljusgul häromleden. Jag som inte ens gillar gult, men den var inte så skarp.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 6. Ohh vad jag önskar mig vita sockblommor. Jag tycker nog att den vinner över den röda.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 7. Det var ett fint axplock du bjuder på. Du måste återkomma och visa din gigantiska allium sen när den slår ut. Den ser ju jättemaffig ut!
  Jag har äntligen hittat plats för röda sockblommor hos mig, så förra veckan planterade jag tre stycken och nu hoppas jag på att de ska trivas,

  Kram till dig,
  Cathrine

  SvaraRadera
 8. Å. den vita sockblomman var ju för söt! Måste skriva upp och skaffa, men jag har baske mig ingen stans att sätta den, men det får jag ta och ordna, får fylla upp nånstans igen!
  Tycker mycket om ditt axplock!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 9. Planterat min första sockblomma i år, har tidigare varit tveksam eftersom bladen inte tilltalat mej men blommorna är så näpna.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Marktäckare det behöver jag tips på, tack för det:)
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja