måndag 25 maj 2015

Sommarblommor!

Hur gör du med sommarblommor? Har du börjat planera och plantera?
Jag vet inte riktigt hur jag ska gör just nu. Känner inte riktigt för det och så tycker jag mina penséer är så fina fortfarande. Jag hamnar alltid i samma dilemma varje år - ska jag spara penséerna och klippa ner dem, ge dem gödning och ställa dem åt sidan ett tag. Jag vet ju att de svarar och kommer att kunna stå hur länge som helst eller ska jag slänga dem?

Just nu lutar det åt att spara! Hur gör du?

10 kommentarer:

 1. Alltid samma dilemma! Jag har inte bestämt mej ännu, men mina börjar verkligen tackla av - långa och gängliga, så jag vet inte om det är värt besväret! Ska ta mej en funderare till. Det är liksom lite mellantid nu. Annars har jag planterat tvillingsporre, millionbells, murgröna och lite annat. En liten murgrönsviol har också fått komma i ampel, den blev så fin förra året. Den kan jag verkligen rekommendera - blommar ock växer hela sommaren. Du vet, den lilla blåvita violen som säljs i pyttesmå krukor. Jag planterade om min i en stor ampel och jisses, så den växte hela sommaren, långt in på hösten.
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Hei! Jeg har begynt å plante ut sommerblomster. Det er litt skummelt for det er ikke akkurat varmt. Jeg er så glad for å ha fiolene hele sommeren. Kniper og kniper avblomstra blomster, men det er fioler jeg har sådd så de har ikke kommet så langt.
  God natt! Anne

  SvaraRadera
 3. Jag ska nog försöka ha kvar penséerna på terrassen så länge det går, jag är så förtjust i årets färgkombination!
  På altanen har jag diverse krukor med bellis, nejlikor, petunior och campanula, alla i rosa-vita toner och dom får stå kvar tills de vissnar...
  Det brukar klara sig ganska länge...
  Kram, Monica
  P.S. Tack för rådet om sockblomma! D-S.

  SvaraRadera
 4. Yes, samma dilemma varje år. Jag kommer att spara några krukor med penséer och sen några med sommarblommor. Jag har inte heller varit sugen på att plantera men så fick jag syn på svarta petunior och då gick jag igång....

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 5. Lustigt, jag pratade med en kollega i går om just detta att jag nog kommer att spara mina penséer i år så länge det bara går! De är forfarande fina eftersom det har varit ganska så kallt under maj och de har inte dragit iväg och blivit rangliga. Jag brukar inte ha så mycket "traditionella" sommarblommor eftersom jag har alla mina övervintrade pelargoner, fikon, och olivträd. Iställer brukar det hamna perenner, gräs och klöver i mina krukor efter penséerna. Det blir lite olika från år till år beroende på vilket humör jag är på när jag besöker plantskolan...:)

  Kram Cathrine

  SvaraRadera
 6. Tänk att man aldrig får ett system på det där. Kasta eller inte. De är ju så fina såå länge. Några som stod i skuggan hos mig stod hela sommaren till hösten och var lika fina det blev jag glad för.
  I år har jag inte funderat så mycket än det är kallt och blåsigt så vi är knappt ute och ser blommorna. Får nog bli lite små rosor efter penséerna tror jag
  Ha en fin och skön dag utan hagel och regn som vi har här.
  Kram Meta

  SvaraRadera
 7. Jag flyttar alltid mina penséer till trappan i norrläge, där står de hela sommaren om jag inte glömmer vattna dem

  SvaraRadera
 8. SPARA!!! Penséerna är ju söta, jag vill ha dem hela sommaren! Du får skaffa fler krukor så att du plats för sommarblommorna, det är mitt tips.
  Kram,
  Katarina

  SvaraRadera
 9. Jag har börjat plantera ut sommarblommor. Kanske lite tidigt, men de far så illa i sina små krukor. Man får chansa. Hittills har det väl blivit ungefär 100 krukor jag tömt och det är tack och lov kanske bara 50 kvar. Penséerna blommar ännu så fint, så det finns ingen tanke på någon nerklippning.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Så vacker krukgrupp.!Brukar oftast vänta för länge med att klippa ner så de får svårt att komma igen. När andra sparar plantorna brukar jag spara klippet som får leva vidare ett par veckor som gigantisk bukett i stor urna. I år ska jag skärpa till mig. Några plantor redan omplanterade och satta som marktäckare runt gräslöken och idag blir det resa till Staden för att inhandla sommarblommor på torget.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja