måndag 5 maj 2014

Schersmin!

 När vi flyttade in 2011 var den här schersminen gigantisk. Den välde in över gången och husväggen, dessutom växte gräsmattan in under busken och det var svårt att både passera och klippa gräset. Dessutom upptäckte jag att schersminen inte var ensam, även en kornell försökte ta plats, två stora buskar tillsammans.
   
2012 började vi gräva en ny rabatt och passade då på att gräva bort grässvålen intill busken och förra året tog jag ett rejält tag och beskar båda buskarna hårt. Kornellen som växer intill går inte att gräva upp, utan den beskär jag hårt och den får förbli liten. Det hade också börjat dyka upp vårkrage och förgätmigej under busken (inget jag har planterat).
Nu börjar schersminen att repa sig och vårkragen och inte minst förgätmigejen har förökat sig.

Den första ägaren till huset var en riktigt trädgårdsvän men inte de som kom efter. Allt hon hade planterat togs bort och istället anlades gräsmatta. Så troligtvis har jag väckt en del av hennes planteringar till liv igen, de har bara bidat sin tid under grässvålen.

7 kommentarer:

 1. Tänk, så fantastisk naturen är! De vilda blommorna har liksom legat i träda under grässvålen då! Nu ser de ut att stortrivas igen när de fick komma upp och så vacker rundel de bildar under busken! Vårkragen är jättefin! Har upptäckt att jag har en som tittar upp varje år hos mej också.
  Det ser verkligen vårlikt vackert ut hos dej!
  Själv har jag kantgrävt trädgårdslandet på torpet, snart följer nästa steg. Det gäller att inte ta allt på en gång när man har dålig rygg!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Det kunde ju inte bli mycket snyggare om du hade planterat det själv! Så fint med förgätmigejen och vårkragen, otroligt att dom funnits där hela tiden under gräset!
  På min systers tomt (granne med vår) skrapades det bort massor med sandjord och rötter och lades på minst 20 cm matjord när deras hus byggdes om för tre år sedan, och i år har det kommit upp massor med vitsippor, som växte där förr! Visst är det fantastiskt?
  Ha det så bra, kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Första försöket till kommentar försvann, så nu orkar jag bara säga:
  Jättehärlig förgätmigejrabatt!

  Ha det fint
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Helt underbart att kunna hitta gamla exemplar under mattan. Schersminen är en favorit hos mi doften går inte att undvara i trädgården. Jag har en stickling från min föräldragård på 120 år minst här hos mig på kolonin. Nu har den tagit sig kanske jag får blommor i år. Tulpanen står hos en granne när hon kommer hit skall jag fråga henne om den
  Ha en fin vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Precis det där har hänt här. Två gigantiska schersminer beskars hårt. Gräsmattan togs bort. Och nu blommar allsköns vårblommor under schersminerna istället. Jättefint. Precis som hos dig! Tur att trädgården fick dig som beskyddare. En riktig trädgårdsvän!

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 6. Tänk vad som mer kan finnas där nere i jorden, en guldgruva av rara växter. Det ser så fint ut med förgätmigejen, det är en favorit här. Vårkragen är också väldigt söt, en glad och pigg liten blomma!
  Er entré är så fantastiskt fin! Tycker om att det ser ut som om det är ett hus som välkomnar en!
  Den lavendelfärgade sippan är jättesöt.
  Jodå, aurikler har gått bra här. Och förra vintern som var så eländig klarade dom, men den här snälla vintern dog dom ut. Det kan kanske vara sviter av förra vintern......När jag inte brydde mig om dom och dom stod i en kruka utan isolering vinter som sommar, då klarade dom sig jättebra! Är det inte för märkligt det här med växter?!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Hei! Vi har en skjærsmin som har planta seg seg selv. Først var det en liten busk som vokste og vokste. Jeg gikk rundt i hagen og sammenlignet bladene med andre busker, men så blomstret den og da var det jo, lett.
  Utrolig vakkert med selvsådd forglemmegei. Når jeg ser på bildene dine, er det som de "vet" hvor frøene må havne. Det vakreste stedet. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera

Om du ställer en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag dig här, under din fråga./Merja